Prima pagina

2014-02-22

BRÂNZĂ ÎNNOBILATĂ: Gorgonzola, Brie...

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ.

brânză-roquefort
Brânză Roquefort
In reteta de andive cu sos de mustar era inclusa si branza Roquefort. M-am gandit atunci sa scriu cateva cuvinte despre branza innobilata, poate ca nu stie toata lumea ce inseamna si ce caracteristici are fiecare sort. In principiu, aceasta este branza cu mucegai. Brr ! veti spune, poate. Totusi, ea contine mucegaiuri din genul Penicillium, care, pe langa culoarea verzuie-albastruie si gustul si mirosul specifice, ii confera si proprietati medicale deloc de neglijat. Franta este binecunoscuta pentru marea varietate de branzeturi produse, innobilate sau nu. Totusi, nu produce Telemea, brand romanesc !


Gorgonzola
Dateaza din secolul al XI-lea. Socotita cea mai buna branza cu mucegai din lume, se prepara din lapte de vaca slab sau din lapte de capra. Se poate folosi la risotto, la pizza ori se poate servi la sfarsitul mesei, cu fructe sau fara.
 Roquefort
Este unul dintre cele mai cunoscute sorturi. Acum sase sute de ani (1411), locuitorii satului Roquefort-sur-Soulzon au primit, prin decret regal, dreptul de a-si innobila branza din lapte de oaie in grotele din apropierea satului.
Danablu
Fiindca Roquefort era prea scumpa, pe la inceputul secolului XX, in Danemarca, s-a incercat obtinerea unui sort asemanator, dar mai cu un pret mai accesibil. E facuta din lapte de vaca, gras. Danablu este totusi mai moale si are un gust usor picant.
Saint Agur
Specifica provinciei Auvergne, din Franta. Se prepara din lapte de vaca si se serveste pe felii de paine prajita sau in salate.
Bresse Bleu
Specifica regiunii Bresse, din sudul Frantei, se remarca prin aroma de ciuperci. La suprafata are o crusta care ascunde, ca o surpriza, miezul moale. Se prepara din lapte de vaca.
Brie
Branza din lapte de vaca, moale ( ca branza topita), cu o crusta tare. Mucegaiul se afla numai la nivelul crustei.
 Camembert
Ca si Brie, e moale, cu crusta tare. A fost produsa pentru prima oara in satul Camembert din Normandia, Franta. Poate fi din lapte de vaca sau din lapte de capra ori dintr-un amestec din cele doua feluri de lapte. Sunt cunoscute mai multe sorturi, dupa adaosurile continute: sare, fructe etc.
~~~~~~~~
Sursa foto

Citește și încearcă:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !