Prima pagina

2014-02-27

RETETE DE SALATE (2). Salată berlineză. Salată de cartofi cu sos de muștar

Rețete culinare pe înțeles

Rețete de salate

retete-salate-salata-berlineza
Salata berlineza
Salată berlineză

• 4-5 cartofi potriviţi  • 2  castraveţi muraţi  • 1  gogoşar murat  • 250 g carne de vită fiartă sau şuncă de Praga ori piept de pui afumat  • maioneză din 2 ouă (cam o cană pt.ceai)  • sare și piper
  • Se fierb cartofii în coajă şi se lasă la răcit.
  • Se taie în cubuleţe mici (cu latura cam de 1 cm) castraveţii acri, carnea, apoi cartofii după ce au fost curăţaţi de coajă.
  • Se adaugă maioneza, sarea şi  piperul, apoi  se amestecă bine.
  • Fiindcă arată bine, se aşează într-un vas de Jena, se nivelează şi se decorează cu fâşii de castraveţi şi gogoşari muraţi.
  • Se acoperă şi se dă la rece.
Salată de cartofi cu sos de muştar

• 6-7 cartofi potriviţi  • 1 ceapă roşie  • 2 roşii  • 1 salată verde  • 3 linguri măsline feliate  • mărar şi pătrunjel verde • sare și piper  • 5-6 linguri sos de muştar
  • Se fierb cartofii în coajă şi se lasă la răcit.
  • După ce cartofii s-au răcit, se curăţă de coajă, se taie în două de-a lungul, apoi fiecare jumătate  de-a latul, în felii. Asemănător se taie şi ceapa roşie.
  • Roşiile se taie şi ele în  jumătăţi de felii, iar mărarul şi pătrunjelul se toacă mărunt.
  • Se pun deoparte salata verde, câteva felii de roşii şi de măsline, o lingură de verdeaţă tocată. Toate celelalte componente se amestecă bine într-un castron cu sosul de muştar.
  • Se acoperă fundul unui platou sau al unei tăvi de servit cu frunze de salată bine spălate, se răstoarnă salata de cartofi deasupra frunzelor, se nivelează uşor şi se ornează cu feliile de roşii şi măslinele oprite, iar deasupra verdeaţă presărată.
Sosul de muștar

• 2 linguri de muştar  • 1/2 cană ulei de măsline  • 2 linguri de oţet  • 1 linguriţă zahăr  • 1 praf de sare
  • Într-un castronaş se pune  muştarul,  se toarnă uleiul cu picătura şi se freacă încontinuu, cu o lingură de lemn, ca la maioneză.
  • După ce s-a întărit ca maioneza, se adaugă câte puţin sare, zahăr şi oţet şi se freacă bine. se procedează aşa până se termină componentele. Sosul trebuie să fie gros, cam ca o maioneză curgătoare, sau ca şi compoziţia de clătite.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ai putea să mai încerci și alte rețete de salate:

4 comentarii:

  1. si mai zici ca iti fac eu pofta :))))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe bază de reciprocitate, nu ?! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi plac toate salatile cu cartofi :) Eram incantata de garnitura pe care o serveau vienezii langa snitel ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt gustoase și sățioase, în același timp. Și are cartoful o anumită dulceață, pe care nu o au alte legume.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !