Prima pagina

2014-03-07

Cartofi - garnitură la friptură sau serviți ca fel aparte

Rețete culinare pe înțeles

Mâncăruri fără carne Rețete de post


Cartofi 
garnitură pentru friptura sau serviți ca fel aparte,
din Dicționar de artă culinară de Alexandre Dumas

Am încercat mai demult să vă răsfăț imaginația (pentru cei mai harnici și stomacul) cu salata și curcanul umplut ale lui Alexandre Dumas. A venit acum rândul garniturii de cartofi. La masa de Paște sau de Crăciun, alături de friptura de miel sau de friptura de vită, de porc ori de terina de porc, garnitura de cartofi poate reprezenta surpriza mesei pentru cei care au o preferință pentru aceste legume. Mărturisesc că eu fac parte dintre ei. Nu numai atât, dar, preparați după unele dintre aceste rețete culinare vechi franțuzești, cartofii pot reprezenta un fel de mâncare de sine stătător și putem așeza unele rețete și în colecția cu rețete de post.
bulete-de-cartofi
Bulete de cartofi


Bulete de cartofi
Se fierb în apă cinci-șase cartofi galbeni, se zdrobesc bine, se adaugă patru gălbenușuri, apoi albușurile bătute spumă, smântână, pătrunjel verde tocat fin, sare și piper. Se amestecă bine și se pune compoziția cu lingurița în ulei bine încins. Compoziția se umflă și se formează un fel de gogoșele, care se servesc fierbinți.

Crochete de cartofi
Din aceeași pastă ca la bulete, dar fără albușuri, deci mai consistentă, se taie bucăți din care se modelează mici bastonașe, crochete, care se dau prin ou bătut și se prăjesc în ulei încins.

Cartofi ”à la maître d'hôtel”
Se fierb cartofii în coajă, se curăță, se taie felii, se prăjesc, apoi se pun într-o cratiță cu ulei sau cu unt, pătrunjel tocat, sare, piper, zeamă de lămâie. Se încălzesc, se amestecă bine, se adaugă puțină smântână și se servesc. Dacă avem cartofi noi mici, nu mai trebuie să fie tăiați.

Cartofi ӈ l'italienne"
Se fierb cartofii în coajă, se curăță, și se strivesc calzi. Se amestecă cu unt și miez de pâine muiat în lapte. Se adaugă lapte pentru a obține o pastă densă, omogenă, se amestecă câteva gălbenușuri de ou, apoi se adaugă albușurile bătute spumă. Se așează în formă de piramidă pe un vas plat ce merge la cuptor și se toarnă puțin unt topit deasupra. Se dă la cuptor până capătă o culoare aurie și se servește fierbinte.

Cartofi ”à la provençale”
Se curăță cinci-șase cartofi nu prea mari și se taie cuburi. Într-o cratiță se pun șase linguri de ulei, o ceapă și doi-trei căței de usturoi tocate mărunt, pătrunjel verde tocat, sare și piper, coajă rasă de la jumătate de lămâie. Se acoperă și se lasă la înăbușit la foc potrivit. În momentul servirii se stropesc cu zeama de la o lămâie.

Cartofi umpluți
Se spală și se curăță zece cartofi mari, se taie în jumătăți pe lungime și se scobesc cu atenție. Se prepară umplutura  din doi cartofi fierți în coajă și curățați, două cepe, o bucată de slănină, pătrunjel verde. Cartofii se zdrobesc bine, restul se toacă mărunt și se amestecă, adăugând puțin unt, sare și piper. Se obține o pastă cu care se umplu jumătățile de cartofi, dându-le o formă bombată. Se unge o tavă cu unt , se așează cartofii și se dau la cuptor la foc potrivit, pentru 30-40 de minute. Se servesc calzi.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Sursa foto

Ai putea să mai încerci și alte rețete de mâncăruri fără carne, rețete de post:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !