Prima pagina

2014-03-02

CIORBĂ DE VITĂ

Rețete culinare pe înțeles

Borșuri. Ciorbe. Supe.

barbat-gatind-ciorba-de-vita
Bărbat gătind, poate chiar ciorbă de vită !
O reţetă care cred că pentru tinerii începători  e binevenită ! Zic "tinerii începători" ca să cuprind persoanele de ambele sexe ce vor să se iniţieze în arta culinară. Tot mai mulţi bărbaţi gătesc, unii chiar depăşind în acest domeniu multe femei -Adi Hădean de exemplu - . Probabil au citit şi ei o notiţă apărută cândva în Paris Match referitoare la un studiu naţional făcut pe această temă. Conform acestuia, 9% din bărbaţii intervievaţi au declarat că numai în cazuri extreme sunt dispuşi să mănânce bucate gătite de EA, socotind că bărbaţii sunt cei mai buni bucătari din lume. Majoritatea covârşitoare a celor care au intrat în cei 9% sunt însă medici, ziarişti, în general oameni titraţi, fără complexe, pe care coada tigăii nu îi sperie, ci îi amuză.

• 1/2 kg carne de vită  • 1 ceapă  • 2 morcovi  • 1 rădăcină de pătrunjel  • 1 ardei gras mare  • 1 roşie mare  • 1 lingură pastă de tomate  • 2 cartofi mari  • 1,5 l borş  •  1 legătură leuştean verde sau uscat  • ulei  • sare
  • E nevoie de trei oale: două cam de 3 litri, una de 5-6 litri.
  • Într-o oală mică , în 2,5 l de apă, se pune la fiert carnea de vită opărită şi tăiată cubuleţe. Se fierbe cam 1 h 30 min din momentul în care începe să clocotească. Se ia din când în când spuma de deasupra.
  • Se curăţă şi se spală ceapa, morcovii, rădăcina de pătrunjel, cartofii, şi se taie cubuleţe mici ori se dau prin răzătoarea mare. Ardeiul şi roşia se taie cubuleţe. Fiecare se pune în câte un castronel, cu excepţia morcovilor şi pătrunjelului, care se pun împreună.
  • În oala mare se pune ulei, şi se rumeneşte uşor ceapa, apoi se adaugă pe rând morcovii şi pătrunjelul, apoi ardeiul, la urmă cartofii. Fiecare se lasă cam 10 minute, amestecând încontinuu. Nu uitaţi şi de spumă, la oala în care fierbe carnea !
  • În cealaltă oală mică se pune la fiert borşul, împreună cu jumătate din leuşteanul bine spălat şi tocat.
  • După ce a fiert, carnea se scoate cu spumiera şi se adaugă peste zarzavaturi, în oala mare. Zeama se strecoară prin sită, tot în oala mare. Se lasă să fiarbă cam 20 minute, apoi se adaugă borşul fiert, cubuleţele de roşie şi pasta de tomate diluată cu foarte puţină apă rece. Se pune şi sarea, cam o linguriţă rasă. Se fierbe cam 20 minute.
  • Se adaugă restul de leuştean in ciorba de vita , se acoperă şi se ia de pe foc.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ai putea să mai încerci și alte rețete de borșuri, ciorbe, supe:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !