2014-03-02

Haine de blană

Moda

Precizez din capul locului că aceasta nu este o pledoarie nici pentru haine de blana naturala, nici pentru haine de blana sintetica. Fiecare alege ce dorește. Am dorit doar să continui seria articolelor despre materialele naturale pentru confecții, serie în care am prezentat mătasea naturală, pânzeturile din fibre naturale, țesăturile din lână.
Câteva fotografii frumoase cu blănuri naturale și câteva cuvinte despre ele.
vizon
Vizon
jder
Jder
vulpe-neagra
Vulpe neagră
vulpe-polara
Vulpe polară
iepure-polar
Iepure polar

nurca
Nurcă
E destul de veche controversa haine de blana sintetică versus haine de blana naturală. Argumentele și contraargumentele sunt cunoscute: protecției animalelor i se opune faptul că sunt folosite animale crescute în ferme pentru blănuri așa cum sunt crescute păsările, porcii, vacile, oile, pentru carne; blănurile sintetice asigură aceeași căldură și confort ca și cele naturale – da, dar blănurile naturale nu încarcă corpul cu electricitate electrostatică, iar aspectul lor este întotdeauna mai frumos decât cel al blănurilor sintetice.
Nu numai atât, dar structura blănurilor naturale nu a putut fi imitată. Spre exemplu, blana de vizon, de nurcă, de vulpe, de chinchilla, de veveriță,  au trei feluri de peri: la bază puf, subțire și foarte des, ca o pâslă, apoi păr, cu fibre de lungime și desime medie, și jar, peri mai rari și mai lungi, strălucitori. La prelucrare, când se dorește obținerea de blană foarte moale și suplă, se înlătură jarul. Dacă se dorește o blană care să strălucească natural, se păstrează și jarul.
Firește, un argument puternic este și prețul, blănurile naturale fiind mult mai scumpe decât cele sintetice. Până la urmă, diferența haine de blana naturala – haine de blana sintetica este ca și diferențele: parfumuri de la marile case de moda - parfumuri de duzină, pantofi din piele – pantofi din înlocuitori sintetici, bijuterii cu diamante – bijuterii cu strasuri…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !