Prima pagina

2014-03-12

ȘTIUCĂ CU MAIONEZĂ

Rețete culinare pe înțeles

Rețete cu pește


Și când este post și când nu este, peștele rămâne unul dintre alimentele preferate de mulți oameni, iar eu fac parte dintre aceștia (mai ales când e vorba de știucă !). Așa că adaug cu mare plăcere știuca cu maioneză la colecția de retete cu pește.
 1 stiuca mare cat un brat de voinic (!)  1-2 morcovi   1-2 teline   1-2 radacini de patrunjel   1 pahar mare cu vin alb sec sau 1/2 acelasi pahar, dar cu otet de mere   piper boabe   2-3 foi de dafin   sare • 1 lamaie
  • Se incepe prepararea cu doua zile inainte de fi servita la masa, fiindca se serveste rece. Cu cat mai rece, cu atat mai buna. Fireste, nu inghetata !
  • Cu o zi inainte de pregatirea propriu-zisa, se curata stiuca si se pune intr-un vas adanc si mare.
  • Se spala si se curata zarzavaturile si se taie felii, care se pun peste stiuca. Se acopera cu apa rece, in care se adauga sarea, piperul, vinul sau otetul si foile de dafin.
  • A doua zi se scurge lichidul, se trec zarzavaturile intr-o alta cratita si se fierb pana se inmoaie, vreo 20-30 minute.
  • Zarzavaturile si apa clocotita se toarna apoi peste stiuca ce se fierbe la foc mic cam 20 de minute.
  • Cu ajutorul a doua palete late, se scoate stiuca cu grija, fiindca se rupe usor si se pune pe platoul pe care va fi servita la masa. Se orneaza de jur imprejur cu feliile de zarzavaturi si cu felii de lamaie si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit se da la frigider, acoperita cu folie metalica alimentara, ca sa nu se usuce pielea si zarzavaturile.
  • In ziua in care se da la masa se prepara maioneza si se da putin la rece. Se prepara si garnitura de cartofi natur (cartofi taiati in cuburi, fierti in  apa cu sare si ulei, scursi de zeama, amestecati cat sunt fierbinti cu unt si presarati cu patrunjel tocat). O parte din patrunjelul tocat se presara peste stiuca. Maioneza se serveste alaturi. Nu uitati de vinul alb sec, la peste nu se bea apa !

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ați putea să mai încercați și alte rețete cu pește:

2 comentarii:

  1. Pentru că maioneza , prin cantitatea mare de ulei, este mai cu "bulină roşie" pentru anumite diete, eu pun într-o cantitate apreciabilă de iaurt - de regulă făcut în casă - o lingură de maioneză care îi menţine amestecului gustul specific de maioneză şi este şi mai răcoritor! Incearcă şi nu o să-ţi pară rău!

    RăspundețiȘtergere
  2. O idee excelentă, dragă Aura ! Mulțumesc foarte mult, chiar îmi este util sfatul tău.

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !