Prima pagina

2014-03-10

ȚELINĂ CU MĂSLINE

Rețete culinare pe înțeles.

Mâncăruri fără carne.

Rețete de post.


 6 ţeline mărişoare  ♦ ulei   2 cepe   sare şi piper ♦ 250 g măsline   o linguriţă cu zahăr  ♦ 2 linguri pastă de tomate  pătrunjel verde  2 linguri făină  1/2 lămâie

  • Se pun măslinele la desărat în apă rece timp de 1 oră, se schimbă apa şi se fierb până dau în clocot, apoi se scurg şi se lasă în aşteptare.
  • Ţelina curăţată şi spălată se taie rondele subţiri (sau bastonaşe, ori cubuleţe, care se trag în ulei încins (adică se rumenesc uşor în tigaia cu ulei încins), apoi se aşează în tava în care va rămâne mâncarea în final.
  • Ceapa tocată mărunt se rumeneşte şi ea în tigaie, se adaugă făina şi se amestecă repede, apoi pasta de tomate diluată într-o cană cu apă rece (dau jumate apă, jumate vin), sarea piperul şi zahărul. Se lasă să fiarbă 10 minute.
  • Se toarnă sosul peste ţelină, se adaugă măslinele, se lasă să dea într-un clocot, apoi se dă la cuptor.
  • După ce a scăzut suficient (după 10-15, chiar 20 minute, depinde de cuptor), se scoate din cuptor, se presară pătrunjelul tocat şi se acoperă. Se pot pune şi câteva felii subţiri de lămâie, fără coajă.

Eu fac țelina cu măsline în tava de sticlă termorezistentă (Jena) cu capac, pentru că nu e numai delicioasă, ci şi  foarte arătoasă !

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ai putea să încerci și alte rețete de mâncăruri fără carne, rețete de post:

4 comentarii:

  1. Hmmmm, cred că e mai mult decît interesantă şi varianta asta! Gustul final dat de lamîie e CEVA-ul care întăreşte aroma ţelinei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Într-adevăr, și parcă face mai ușoară și mai plăcută mâncarea.

    RăspundețiȘtergere
  3. interesanta combinatie de arome!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !