Prima pagina

2014-03-19

Timballo sau timpano - o budincă princiară

Rețete culinare pe înțeles

Rețete cu porc/vită/miel

timballo-timpano-tamburo
Timballo, timpano sau tamburo
Reteta de azi e cu totul speciala. Intai pentru ca mi-a amintit de ea o pagina de literatura pe care v-am oferit-o si voua nu demult, avand ca erou principal chiar ... timballo ! Apoi pentru ca pagina aceea mi-a amintit de un film care mi-a placut extraordinar de mult, Big Night - Noaptea cea mare, cu Tony Shalhoub, Stanley Tucci, Isabela Rosselini si alti actori renumiti.
Doi frati, italieni, vor sa deschida gustul publicului american pentru bucataria italiana adevarata si fac niste minuni de preparate in restaurantul lor. Ce reusesc ei cu gustul ala  e alta poveste, va recomand sa vedeti filmul ca sa aflati. Vorba e ca printre minunile culinare se afla si timballo sau timpano ori tamburo, numit timbale de catre Lampedusa. Denumirea variaza ca regionalism italian.
Priviti scena prepararii, cu tot atata atentie si pasiune ca interpretarea unei partituri pentru pian la patru maini, dar si reactiile mesenilor cand gusta aceasta minunatie.


Acum, reteta de timballo, pe scurt, caci imaginile vorbesc de la sine. Inainte de prepararea foii de aluat, se pregatesc toate celelalte componente: macaroane scurte (rigatoni sau penne, de exemplu) fierte al dente, sos de rosii cu busuioc, bucatele de carnaciori (gen oltenesti) fripti sau mici chiftelute din carne de vitel, ciupercute inabusite in unt, ficatei de pasare in vin, oua fierte tari, felii de branza, sos Bechamel. Foaia de aluat - din faina, sare, 4 oua, ulei de masline, apa rece - se intinde si se tapeteaza vasul (ca acela din film) lasand margini generoase, pentru a sigila timballo dupa ce punem umplutura. (precizez ca exista si alte combinatii de umpluturi). Se pun la fund macaroanele, amestecate cu sos de rosii, apoi ouale taiate felii-sos de rosii-, carnaciorii- sos de rosii-, ciupercutele-sos de rosii-, ficateii, branza- sos bechamel. Se petrece aluatul pe deasupra si se sigileaza. Se da la cuptorul bine incins si se tine o ora, apoi se scoate, se acopera vasul si se mai tine o jumatate de ora, apoi se rastoarna cu grija si se mai lasa o jumatate de ora, dupa care se ridica vasul si poate fi servita. Să fie și un pahar cu vin alături !
Dupa cum se vede, timballo e o specialitate, ce se face la mese mari, de sarbatoare, cand vrem sa ne onoram familia si oaspetii cu feluri de mancare deosebite si cand avem timp sa le preparam pe indelete.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe pământ !

Sursa filmuletelor, fireste, Youtube.
Sursa foto

Ai putea sa mai incerci:

4 comentarii:

  1. Aoleu,Zina,ce bomba! De gust,si calorica cred,but who cares? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Irina, e drept că e consistentă, dar se pregătește doar la zile mari, când mai închidem ochii și nu numărăm caloriile !

    RăspundețiȘtergere
  3. O placinta de sarbatoare :) M-as incumeta sa o fac, dar mi-ar place sa o gust intai in tara de origine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ai în plan o plimbare în Italia, merită să aștepți. Dacă nu, încearcă, nu mai aștepta. Oricum, rău nu poate să iasă. ☺

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !