Prima pagina

2014-03-25

TORT DE ÎNGHEȚATĂ. Rețete culinare pe înțeles

Rețete de prăjituri (Deserturi)
O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !
tort-de-inghetata
Tort de inghetata 
• 1 kg smântână  • 8 ouă  • 150 g zahar   2 linguri cacao   100 g stafide*   100 g nuci  • 2 linguri rom sau coniac  1 praf de sare 


* In loc de stafide  se pot folosi fructe confiate sau bucățele de coajă de portocală din dulceața din coji de portocale
  • Stafidele se curăță de codițe și se pun într-un bol cu apă fierbinte în care se adaugă romul sau coniacul.
  • Smântâna se bate bine cu mixerul sau cu telul și se dă la frigider.
  • Nucile se aleg cu grijă, să nu se strecoare bucățele de coajă și se pun într-o tavă în cuptor, cu focul mic, să se rumenească puțin. După ce se rumenesc se sfărâmă - dar nu prin mașina de tocat nuci, ci primitiv, puse într-un șervet de hârtie și rulând o sticlă (de sticlă!) deasupra.
  • Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă tare, adăugând la sfârșit praful de sare. Se adaugă apoi gălbenușurile și se mixează ușor. Se răstoarnă peste smântână, se amestecă bine, dar ușor, și se dă înapoi la frigider.
  • Se pun la scurs stafidele și se colectează într-o cană lichidul în care au stat.
  • Într-un ibric se topește zahărul. Când devine gălbui, se toarnă peste el o ceșcuță din lichidul de la stafide și se adaugă cacaoa, amestecând bine.
  • Într-o tavă cu pereții mai înalți, eventual de cozonac, se pune un strat din compoziția cu smântână, se presară apoi nuci și stafide și se toarnă un strat subțire de sirop. Se continuă tot așa, terminând cu un strat de sirop. Se dă la congelator, unde trebuie să stea aproximativ trei ore. La servire se răstoarnă tava pe un platou sau pe un tăietor, se taie câte felii sunt necesare, iar ce rămâne (dacă rămâne, firește !) se pune imediat înapoi în tavă și se introduce iar în congelator.
  • Felia de tort de înghețată se poate servi alături de ruladă cu nucă de cocos sau altă prăjitură mai consistentă.
Poftă bună  la tort de înghețată!
Sursa foto

Ați putea să mai încercați și alte rețete de prăjituri (deserturi):

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !