Prima pagina

2014-04-10

Cartofi franțuzești

Rețete culinare pe înțeles

Mâncăruri fără carne

cartofi-frantuzesti
Cartofi franțuzești
• 7 - 8 cartofi mari şi sănătoşi, roşii  • 400 ml lapte (2 pahare mari, pentru apă)  • 200 g brânză mai uscată, pentru ras  • 1/2 pachet unt  • 4 ouă  • sare şi piper  • 1-2 căţei de usturoi  •puţin caşcaval (opţional)
  • Sunt mai multe variante de a pregăti cartofii, chiar şi sub formă de pireu care se amestecă apoi cu restul, după cum am să descriu în continuare. Eu prefer această variantă: cartofii se fierb în coajă, se curăţă de coajă şi  se taie în cubuleţe cât mai mici sau felii, puse în tava în care îi vom prepara mai departe.
  • După ce am pregătit cartofii, se pune laptele pe foc şi se înfierbântă, dar nu se fierbe. În acest timp, se rade brânza într-o farfurie, se curăţă usturoiul şi se zdrobeşte ca pentru mujdei, se bat bine ouăle, cu puţină sare.
  • Când laptele s-a înfierbântat, se opreşte focul şi se aprinde cuptorul să se încingă. În laptele fierbinte se pune untul şi se amestecă să se topească, apoi brânza rasă, sare şi piper şi la sfârşit ouăle bătute şi usturoiul. Se amestecă bine, va rezulta o compoziţie mai groasă decât cea pentru clătite.
  • Se toarnă compoziţia în tava cu cartofi şi se amestecă bine, apoi cine doreşte poate să radă şi un strat de caşcaval sau brânză deasupra. Se dă la cuptorul cu foc potrivit şi se lasă cam 30 de minute, până se rumeneşte uşor deasupra.
  • Se scoate din cuptor şi se acoperă.
  • Cartofii frantuzesti se pot servi şi ca fel de sine-stătător şi ca garnitură la friptură. În ambele situaţii, merge şi un pahar de vin sau de bere.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ai putea să încerci și alte rețete de mâncăruri fără carne, din cartofi:

2 comentarii:

  1. Prima data am mancat cartofi preparati asa in Franta, unde li se spune Gratin dauphinois. Sunt foarte buni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt delicioși, oricum s-ar numi ! :)

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !