Prima pagina

2014-04-03

Pâine de casă (1)

Rețete culinare pe înțeles

Rețete de pâine

paine-cu-susan-impletita
Pâine de casă cu susan
M-am gândit să vă ofer azi niște retete culinare de pâine de casă , dacă tot vă îndemn spre mâncăruri și băuturi cât mai naturale, mai libere de conservanți, coloranți, aromatizanți și alte ”E-uri”. Nu prea avem timp de asta, e mai comod să o cumpărăm de la magazin, totuși,  cât mai e sezonul rece, într-un weekend, niște senvișuri cu paine de casa, cred că vor face senzație seara, la televizor, sau la un taifas cu prietenii, la un păhărel de vin (natural și el dacă se poate !). Unde mai pui că unele dintre voi au mașini de făcut pâine, așa că nici nu va fi atât de greu...


Sfaturi valabile pentru orice rețetă de pâine: ♦ Desfaceți drojdia în apă călduță. Amestecați apoi cu făină și apă, și lăsați maiaua la cald o oră-două, adică la dospit. ♦ Cerneți făina cu două ore înainte de preparare și lăsați-o la temperatura camerei. Se va curăța de impurități, se va aera și va căpăta  temperatura potrivită. ♦ Umpleți formele cu aluat doar pe jumătate, pentru a avea loc să crească.
Pâine de casă cu susan

• 500 g făină  • 200 ml lapte  • 3 ouă  • 2 linguri cu zahăr   60 g unt   3 lingurițe cu susan   sare   25 g drojdie
  • Se încălzește laptele. În puțin lapte călduț se dizolvă drojdia. Se topește untul și se lasă să se răcească, să fie doar călduț.
  • Într-un vas mai mare se amestecă făina, drojdia dizolvată, untul topit, laptele cald, două ouă bătute (ca pentru omletă), sarea și zahărul. Se frământă aluatul până când face bășici, apoi se lasă o oră să crească, la căldură.
  • După ce a crescut, se împarte aluatul în două, cele două bucăți se modelează în rulouri egale, care apoi se împletesc.
  • Se așează aluatul în tavă, se unge cu al treilea ou bătut, se presară deasupra susanul și se mai lasă la crescut cam 15 minute. Se dă apoi la cuptorul încins în prealabil, unde se lasă cam 3/4 oră.
Pâine de casă cu cartofi

• 1 kg de făină pentru panificație  • 4 cartofi mari • 50 g drojdie   100  g maia   1/2 linguriță cu sare   550 ml  apă
  • Se curăță cartofii de coajă și se pun la fiert în apă rece. După ce au fiert,  se sfărâmă, se lasă să se răcească și se dau prin mașina de tocat.
  • Se înmoaie drojdia în puțină apă călduță.
  • Într-un vas care a fost ținut la cald, se pune jumătate din cantitatea de făină, iar în mijlocul ei pasta de cartofi, sarea, maiaua și drojdia. Se amestecă bine, adăugând jumătate din cantitatea de apă,  apoi se lasă la dospit, la cald, cam două ore.
  • După ce a dospit, se adaugă puțin câte puțin făina și apa rămase și se frământă până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Se lasă din nou la dospit cam 3/4 oră, apoi, pe masa presărată cu făină, se împarte în câteva bucăți.
  • Se lasă să crească alte 30 de minute, se ung cu apă și se presară puțină făină și se dau la cuptorul încins în prealabil, cam pentru o jumătate de oră.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !


Ați putea să mai încercați și alte rețete de pâine de casă:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !