Prima pagina

2014-04-02

SOSURI PICANTE (1)

Rețete culinare pe înțeles

Rețete de sosuri

sos-bechamel
Retete de sosuri picante - sos Bechamel
În sezonul (foarte) cald preferăm să facem preparate mai uşoare decât mâncărurile tradiţionale cu sos, adică diverse fierturi sau fripturi servite cu sosuri picante. Nu numai atât, dar în diverse rețete de preparate, mai simple sau sofisticate, sunt recomandate şi sosuri picante, cărora li se dă numai numele, nu şi reţeta. Așa că m-am hotărât să vă ofer eu câteva rețete de sosuri, precizând şi bucatele la care se potrivesc.


Sos Bechamel (Beşamel)

(există mai multe reţete, am mai scris deja vreo două!)
• 2 linguri cu unt  • 2 linguri cu făină  • 1 cană cu lapte dulce  • sare și piper
  • Se topeşte untul într-o crăticioară, la foc mic. Se pune făina şi se amestecă bine cu telul, apoi se subţiază cu lapte rece, adăugat din când în când, puţin câte puţin. Se adaugă sarea şi piperul.
  • Se fierbe cam 20 minute, amestecând continuu.
  • Se serveşte la legume, ouă, peşte, carne friptă la grătar.
Sos Mornay (Mornei)
  • Este, de fapt, sos Bechamel amestecat cu 100 g smântână pusă în momentul în care a fost luat de pe foc. Se pot încorpora, tot atunci,  şi două gălbenuşuri crude.
  • Se serveşte la paste, ouă, legume.
Sos Meunière (Meonie)

• 100 g unt  • 100 g făină  • 2 lămâi  • 100 ml apă  • sare  • piper  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • Într-o cratiţă pusă la foc mic se topeşte untul, se adaugă făina amestecând mereu, apoi apa şi zeama de lămâie, sarea şi piperul.
  • Se fierbe 10-15 minute, apoi se ia de pe foc, se pune pătrunjelul tocat, se acoperă.
  • Se serveşte fierbinte la peşte alb (şalău, ştiucă), cu cartofi natur.
Sos Remoulade (Remulad)

• 50 g unt  • 50 g făină  • 2 linguriţe oţet  • sare  • piper  • 2 gălbenuşuri de ou (unul fiert)  • 1 linguriţă cu muştar  • 200 ml ulei
  •  Se topeşte untul, se rumeneşte făina, se stinge cu o ceşcuţă cu apă rece.Se amestecă continuu.
  •  Când se îngroaşă, se ia de pe foc şi se adaugă oţetul, sarea şi piperul.
  • Separat se mixează gălbenuşurile, cu muştarul şi uleiul turnat cu picătura, rezultând o maioneză. Se amestecă apoi cu sosul alb preparat anterior şi bine răcit.
  •  Se serveşte cu legume, cu rasol, sau cu peşte alb.
Sos Vinaigrette (Vinegret)

• 2 linguri cu oţet  • 6 linguri cu ulei  • 1 linguriţă cu muştar  • sare  • piper
  • În muştar se adaugă uleiul, cu picătura,  şi se mixează ca pentru maioneză. La sfârşit se subţiază cu oţetul şi se adaugă sarea şi piperul.
  • Se serveşte la preparate reci din peşte, ouă, legume.!

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !


Ați putea să mai încercați și alte rețete de sosuri:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !