2014-07-15

BĂUTURA E TEMELIE ! - din mini-dicționarul lui Păstorel Teodoreanu


bautura-poetilor-damnati-absint
Bautura poetilor damnati - Absint
De fapt, azi nu e vorba de mancare, cum zice numele rubricii, ci de bautura, da' nu era să schimb numele doar pentru un articol ! Și-apoi, o vorbă de pe la petreceri spune că mâncarea e fudulie, bautura e temelie... De asta i-a și dat o mare atenție cine altul decât Păstorel Teodoreanu.
Poetul a întocmit un mini-dicționar de băuturi, ”Băuturi de tot felul pentru toate mâncărurile”, din care am extras numai definițiile unor tipuri de bauturi, însoțite de explicații și detalii dintre cele mai interesante. 
Absint - băutură alcoolică, de culoare verde, cu gust amar, preparată din uleiuri eterice de pelin, anason și alte plante aromatice. Era bautura favorită a ”poeților blestemați” francezi. Astăzi (adică la vremea când scria P.Teodoreanu), în Franța, producerea ei este interzisă prin lege. 
Armagnac - renumit rachiu de vin specific regiunii cu același nume din sud-estul Franței. Este singura băutură alcoolică rustică care poate fi comparabilă prin calitățile sale - culoare, parfum, savoare - cu coniacul, și uneori superior acestuia datorită metodelor de distilare. 
Benedictină - lichior franțuzesc, fabricat pentru prima dată de către călugării benedictini din mănăstirea Fécamp. 
Bere - băutură slab alcoolizată, obținută prin fermentarea unei infuzii de malț și flori de hamei. Este cunoscută încă din antichitate. 
Cocteil - băutură preparată din amestecul a diferite alcooluri și lichioruri, uneori ouă sau sucuri de fructe. 
Coniac - distilat de vin, învechit în butoaie de stejar și redus la tăria de 40 de grade. Numele său provine de la orașul francez Cognac, în zona căruia, în secolul al XVII-lea a început producerea acestei băuturi. 
Mastică - băutură alcoolică originară din Grecia. 
Pipermint - lichior preparat din mentă. 
Rachiu - nume generic pentru băuturile alcoolice obținute prin distilarea vinurilor, a fructelor sau a sucurilor naturale fermentate, prin diluarea cu apă a alcoolului etilic rafinat (alcool alimentar), la care se adaugă sau nu diferite ingrediente și sirop de zahăr. 
Rom - băutură cu o tărie de 40 - 42 % alcool în volum, obținută prin distilarea și fermentarea sucului proaspăt de trestie de zahăr sau a melasei. După locul de origine (Cuba, Haiti, Porto-Rico, Martinica etc.) și metodele utilizate pentru producere, gustul e diferit, iar denumirile, adecvate. 
Secărică - rachiu preparat din alcoolul alimentar rezultat din fermentarea secarei și distilarea sucului rezultat, înnobilat apoi cu esență de chimion. 
Șliboviță - rachiu de prune specific Bulgariei și (fostei) Iugoslaviei, preluat sub acest nume și de alte țări. 
Tescovină - băutură alcoolică obținută prin distilarea și fermentarea resturilor (ciorchine, pielițe, semințe și mustul aferent acestora) rezultate după a doua tescuire a strugurilor. 
Țuică bătrână - țuică învechită timp de doi-trei ani în butoaie de stejar de unde extrage taninul, care-i conferă o culoare aurie-închis și calități gustative superioare. 
Vermut - vin aperitiv preparat prin imitarea parțială a tehnologiei vechiului vin medicinal: 70 % vin, plus substanțe aromatizante (în care predomină pelinul) și a distilatului de vin sau alte alcooluri alimentare până la o concentrație de 15 - 17 % alcool în volum. 
Vodcă - băutură alcoolică foarte tare, cu 35 - 50 % alcool în volum, preparată din spirt de cereale (în Rusia, Polonia) sau din cartofi (în Finlanda, Suedia). 
Whisky - băutură alcoolică tare obținută prin fermentarea, apoi distilarea sucului de cereale: secară sau orz în Anglia, secară sau porumb în America.
~~~~~~~~ 

Sursa foto

Ai mai putea să citești și:

6 comentarii:

  1. Foarte interesant si util, nefiind o consumatoare mi-au prins bine niste informatii, scurt si la obiect. :D
    Zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ți-am fost de folos. Te mai aștept, e plin de informații pe-aici ! :D

      Să ai zile frumoase !

      Ștergere
  2. Mulțumim pentru acest sit frumos. Ne e dor de Păstorel

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu plăcere! Mă bucur că vă place!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !