2014-11-27

Podul Waterloo

Reflexii 
podul-waterloo-john-constable-1820
Podul Waterloo de John Constable, 1820
John Constable (1776-1837), pictor romantic englez, vestit pentru peisajele în ulei sau în acuarelă, pictate în regiunea sa natală, Valea Dedham.

Născut în familia unui bogat negustor de porumb, proprietar și al unei mici nave, John Constable fusese destinat de tatăl său să-i urmeze în afaceri. S-a și ocupat de ele pentru o vreme, după ce a terminat școala. Antrenat în călătorii cu pictori amatori prin Suffolk și Essex, s-a simțit atras de pictură. Cunoscând un colecționar de artă, acesta i-a arătat o faimoasă pictură, Hagar și îngerul, de Claude Lorrain, care l-a inspirat.

În anul 1799, la 23 de ani, John Constable l-a convins pe tatăl său să îl lase să își facă o carieră în artă. A urmat cursurile Academiei Regale, fiind atras și influențat mai ales de pictura lui Thomas Gainsborough, Peter Paul Rubens, Annibale Caracci și Javob van Ruisdael.

Abia în anul 1819 vinde John Constable prima sa pânză importantă. În 1821 expune la expoziția academiei. Théodore Géricault vede ”Hay Wain” și laudă tabloul unui negustor de artă parizian, care cumpără patru tablouri ale lui Constable. Începe succesul său în Franța. Pictorul avea să vândă în Anglia, în timpul vieții sale, numai 20 de lucrări, în timp ce în Franța vinde 20 de picturi numai în câțiva ani.

La 52 de ani, în 1829, John Constable a fost ales membru al Academiei Regale.

Iubitor al luminii și culorii, susținător al picturii după natură și nu din imaginație, John Constable și-a inspirat contemporani ca Èugene Delacroix și Théodore Géricault, dar a influențat și Școala din Barbizon și impresioniștii.

Sursa foto
Clic pe fotografie pentru mărire !
*
Această postare este înscrisă în serialul ”Reflexii în oglindă” de la SoriN.
Din seria Reflexii în picturi, ai putea să mai vezi:

17 comentarii:

  1. Foarte frumos tablou. Frumos mai pictau artiştii romantici.
    Să aveţi o zi frumoasă, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Alex, operele romantice ne ating mai puternic sensibilitatea.

      Zi frumoasă și ție !

      Ștergere
  2. se spune ca la Londra cerul este permanent gri, indiferent de anotimp...
    John Constable a surprins în numeroase rânduri Podul Waterloo: "The Opening of Waterloo Bridge seen from Whitehall Stairs", "Somerset House Terrace From Waterloo Bridge", ‘Waterloo Bridge’ from Waterloo stairs", etc.
    Este un pictor desavârsit cu un caracter impresionant! Pe mine m-a emotionat puuternic biografia lui, din care am aflat ca s-a îndragostit la 33 de ani, a asteptat 7 ani sa se casatoreasca cu Maria Bicknell, au avut împreuna 7 copii si dupa decesul prematur al sotiei, John a purtat permanent doliu si s-a ocupat de copiii lui. 9 ani mai târziu s-a stins din viata, la vârsta de 61 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos tabloul, cata viata e in acea pictura.O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu mă mai satur privindu-l, deși imaginea de pe monitor nu e același lucru cu aceea reală, dar... ne mulțumim cu ce avem !

      Ștergere
  4. o incantare pentru ochi! i cand ma gandesc ca si eu am pictat....bine ca m-am oprit...:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce zici așa ? Poate că nu ai făcut bine, ai mult simț artistic, din ce văd eu în fotografiile tale.

      Ștergere
  5. Este unul din sensibilele peisaje,inspirate din natura pe care a venerat-o John Constable, alaturi de prietenii si admiratorii sai,dar si de urmasii impresionisti.
    ''Eu trebuiesa pictez locurile natale-spunea Constable-pictura este,in primul rand, exprimarea sentimentelor !''
    Foarte frumos,adevarat om, adevarat artist !
    Bravo Zina !

    RăspundețiȘtergere
  6. Adevărat, pictura este exprimarea sentimenteleor, atunci când cuvintele nu ne ajung.☺

    RăspundețiȘtergere
  7. plin de viata acest tablou, pare ca norii plutesc,apa clipoceste, oamenii isi vad de ale lor...ai zice ca este fotografia unei clipe....
    nu ma pricep la curente in pictura dar de admirat admir ceea ce ma misca si acest tablou imi da o senzatie de bine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pandora, nici eu nu mă prea pricep la curente, aleg picturile care îmi plac sau care îmi trezesc interesul, îmi stârnesc fantezia, mă intrigă, fără ca să-mi placă neapărat.

      Ștergere
  8. Peisajul acesta e atât de pur, curat și transparent, ca oglinda! Se simte că e vreme bună și...față de ceața de-afară, chiar că e de preferat. Frumoasă alegere, mă bucur că am reușit să-mi fac timp pentru Reflexiile tale, Zina, a ajuns un lux vizita pe câteva bloguri dragi.
    O zi cât mai frumoasă îți doresc!
    La mulți ani de Ziua României! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Față de ceață ?!... E bine ! Aici e față de ninsoare și de ghețușul de pe jos ! :))

      Mirela, abordează problema din altă perspectivă, nu ai timp de vizite fiindcă ai mult de lucru. Păi ce, e rău să ai de lucru ?!... Rău e să n-ai, Doamne ferește ! Spor la lucru și mulțumesc de vizite, oricât de rare ar fi !

      La mulți ani !

      Ștergere
    2. Mirela, trebuie să adaug ceva. Îmi place foarte mult poza care apare astăzi la comentariul tău. E foarte reușită, ești veselă și luminoasă. Eu nu aș schimba-o prea curând ! ☺

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !