Prima pagina

2014-12-07

SALATA BOEUF

Rețete culinare pe înțeles.

Salate - aperitive.

salata-boeuf-cu-ornamentare-repetitiva

Salata Boeuf nu e o salată uşoară, ca altele, căci are maioneză, dar ce bună e ! Salata Boeuf e de...boeuf ! adică din carne de vită, nu de altceva. Cine vrea cu şuncă de Praga, face salată berlineză sau altă mâncare... Ajungem noi şi acolo !
Buun...Încă o lămurire. Zeama rămasă de la fiertul cărnii şi zarzavaturilor nu se aruncă. Ori se fac nişte găluşte de griş sau se adaugă fidea, tăiţei de casă etc. şi iese o supă, ori se păstrează şi se foloseşte la gătitul diferitelor mâncăruri, care ies mult mai gustoase decât dacă le fierbem în apă.
Pentru salată• 1/2 kg carne de vită  •4-5 morcovi  • o radacină de pătrunjel  • o ţelină  • 4-5 cartofi  • o cutie mică sau un borcănel mic de mazăre  • 4-5 castraveciori acri  • 1 gogoşar murat  • sare, piper, muştar
Pentru maioneză• 3-4 gălbenuşuri  de ou  • ulei  • zeama de la o lămâie  • sare
Pentru ornat: fâşii de măsline, gogoşar murat, felii de ou fiert, castravecior acru, după dorinţă şi imaginaţie
Salata
  • Într-o oală mare de ciorbă (peste 5 l) se fierbe carnea de vită cam 45 de minute după ce apa a început să clocotească, apoi se adaugă morcovii, rădăcina de pătrunjel şi ţelina, curăţate de coajă şi tăiate de-a lungul în jumătăţi. După 30 de minute se adaugă cartofii, curăţaţi şi tăiaţi şi ei la fel. După vreo 20 de minute se adaugă o lingură de sare, se mai fierbe 10 minute şi se ia de pe foc. Se scot carnea şi zarzavaturile într-un castron, iar în zeamă se adaugă fie găluşte de griş, fie tăieţei sau fidea şi frunze de pătrunjel tocate şi se obţine supa. Eu fac asta cu o zi înainte de a prepara salata propriu-zisă, pentru că răcirea durează mult.
  • Se taie cubuleţe cu latura de 0,5 cm carnea, cartofii, morcovii, castraveciorii şi gogoşarul. Ţelina şi rădăcina de pătrunjel nu se pun în salată. Se scurge mazărea bine şi se spală cu apă rece şi se adaugă şi ea în castronul sau cratiţa mare în care am pus celelalte componente şi în care se va  amesteca salata  la final. Se acoperă să nu se usuce şi se trece la prepararea maionezei (nu folosesc şi nu recomand folosirea maionezei de cumpărat).
Maioneza
  • Se spune că la prepararea unei maioneze reuşite trebuie să colaboreze un zgârcit şi un nebun, zgârcitul să picure uleiul (cel puţin la început, până se leagă maioneza), iar nebunul să frece fără oprire. Cu nebunul se rezolvă uşor dacă folosim un mixer. Într-un bol se freacă continuu gălbenuşurile cu uleiul turnat câte puţin. 
  • Se formează întâi o cremă moale, care se întăreşte pe parcurs. Când stă "moţ", se adaugă sarea şi puţină zeamă de lămâie. Se va albi puţin şi se va înmuia puţin. Se adaugă ulei şi se freacă vârtos. Se repetă până se termină zeama de lămâie.
Finalizarea salatei
  • Se păstrează 3-4 linguri de maioneză pentru acoperirea salatei, iar restul se amestecă cu componentele din castron, plus vreo două linguri de muştar, sarea şi piperul. Se amestecă bine, să se răspândească uniform toate, apoi se aşează pe platou şi se nivelează cu lopățica de la robot sau cu latul unui cuţit mare. 
  • Se pune deasupra maioneza păstrată şi se nivelează şi ea uniform, apoi se aplică decoraţiunile, după imaginaţia fiecăruia, cum se vede şi în imagine. Se dă la rece.
Ai putea să mai încerci și alte rețete de salate:
Salate (1) - cartofi cu brânză; - paste mici cu ridichi și măr
Salate (2) - salată berlineză; - cartofi cu sos de muștar
Salate (3) - varză cu maioneză; - pătrunjel cu orez, roșii
Salate (4) - fasole verde cu usturoi; - orez cu pește
Salate (5) - salate Waldorf
Salate (6) - vinete; - ardei copți; - varză crudă

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

10 comentarii:

  1. daaaa, abia astept sa o pregatesc!:)
    recunosc eu o mai fac si in cursul anului ca mi-e pofta uneori!:P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaa, și noi mai facem și în cursul anului, dar mie mi se pare că la masa de sărbători e mai bună și mai frumoasă ! ☺

      Ștergere
  2. Este preferata mea. Nu pot să-i rezist! Iar aşa cum o face soţia mea, sigur că-i cea mai delicioasă! :-) De Sărbători nu va lipsi de la masă.
    O săptămână nouă frumoasă, doamna Zina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt convinsă că rețeta soției e cea mai bună, fiindcă ține seama de gusturile tale. ☺

      Săptămână bună și ușoară, Alex !

      Ștergere
  3. Eram curioasa daca e de boeuf sau de pui, cum se mai practica uneori. Dar o faci asa cum este de la mama ei, asa ca sunt convinsa ca e tare buna! Eu in maioneza mai pun un strop de mustar, sa fiu sigura ca nu se taie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mama punea și un pic de hrean, dar mie îmi place mai mult fără. Hreanul îl pun alături, pentru cine dorește.

      Ștergere
  4. Buna, buna si aspectuoasa ! E pe lista de sarbatori :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa, Dani, nu trebuie să lipsească ! ☺

      Ștergere
  5. Si asta ti-a iesit ,Zina,si foarte aspectuoasa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, am migălit și eu un pic la ea, știi că îmi plac chestiile astea. ☺

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !