Prima pagina

2014-12-01

Știucă cu sos chili, măsline verzi și ciuperci

Rețete culinare pe înțeles

Rețete cu pește

stiuca-cu-sos-chili-masline-verzi-si-ciuperci
Știuca cu sos chili, măsline verzi și ciuperci
Pentru știucă: 1 știucă potrivită ca mărime, 1 ardei capia, 1 ceapă, 1 lămâie mică, o foaie de dafin, piper - boabe și măcinat, sare, ulei de măsline
Pentru ciuperci și mujdei: 1 cutie cu ciuperci întregi, ulei de măsline, 5-6 căței de usturoi, 1 lingură suc de lămâie, 1/2 pahar apă minerală.
Pentru sosul chili rapid: 1 linguriță cu vârf cu praf de chili, 2 cepe mici, 1 lingură cu pastă de tomate, 4 căței de usturoi, 1 linguriță rasă cu boia de ardei iute (sau dulce, după preferințe), 2 linguri cu ulei de măsline; măsline verzi
Știuca 
  • Ardeiul se taie bucățele, ceapa se toacă mărunt, lămâia se curăță de coajă și se taie felii subțiri, iar acestea în jumătăți. 
  • Se unge tava cu ulei de măsline, se așează știuca bine curățată, apoi se adaugă ardeiul, ceapa și lămâia. Se presară sarea, piperul boabe și măcinat. Se acoperă cu apă și se dă la cuptorul bine încins în prealabil. Se fierbe încet până când scade apa și peștele este pătruns. Când se scoate din cuptor se adaugă și foaia de dafin.
Ciupercile
  • Se scurge bine lichidul conservant, se spală ciupercile cu apă rece, se scurg, apoi se taie în jumătăți. Se înăbușă în ulei de măsline, se iau de pe foc și se adaugă peste ele mujdeiul de usturoi, apoi se acoperă.
Sosul chili
  • Se dizolvă praful de chili într-un pahar cu 150 ml apă rece. Cepele se dau prin răzătoarea mică, usturoiul se zdrobește ca pentru mujdei, pasta de tomate se dizolvă și ea într-un pahar cu 150 ml apă rece. 
  • Se încinge uleiul și se rumenește puțin ceapa. După 5 minute se adaugă praful de chili dizolvat, pasta de tomate dizolvată și usturoiul. Se fierbe la foc mic timp de 15-20 minute. Se ia de pe foc, se adaugă boiaua de ardei iute sau dulce (eu prefer dulce), se amestecă bine și se toarnă în bolul cu măsline verzi.
Firește, fiecare porție de știucă va fi însoțită de ciuperci cu mujdei și măsline verzi cu chili. Alături, un pahar cu vin alb sec sau demisec.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ai putea să încerci și:

12 comentarii:

  1. o reteta super! noi nu tinem post, dar nu mâncam în aceasta perioada decât carne de peste. Am lasat si dulciurile la o parte... Doar când ne viziteaza copii, pregatim ceva turta dulce.
    Reteta ta pica exact bine - sa vedem de unde cumparam stiuca.
    O saptamâna frumoasa sa ai! si, La multi ani, pentru 1 DECEMBRIE!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici noi nu ținem post în adevăratul înțeles al cuvântulu. Ne mai cruțăm ficatul cu pește, multe legume și fructe, înaintea ospețelor de sărbători.

      Săptămână frumoasă !
      La mulți ani românilor, oriunde s-ar afla !

      Ștergere
  2. cum ma ispitesti tu cu pestele :))
    laborioasa reteta dar cu siguranta rezultatul e maxim de gustos! :)

    am trecut ca sa--ti spun la multi ani de ziua noastra a romanilor si pofta mare! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pandora, ori ai să mă părăsești, ori ai să te apuci de mâncat pește ! :))

      La mulți ani, draga mea !

      Ștergere
  3. Mmmmm! Ce bine arată. Bine v-aţi mai gândit pentru Ziua Naţională.
    Sărut mâna, doamna Zina şi... La mulţi ani! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e o mâncare sărbătorească !

      La mulți ani !

      Ștergere
  4. arata tare frumos! o gramada de culori in farfurie! cu siguranta e si foarte gustos...:)
    la multi ani, Zina! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Păi ! Mâncarea se mănâncă întâi cu ochii, nu ?! ☺

    La mulți ani, draga mea, la mulți ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla !

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, da, o reteta festiva ! Si o combinatie isolita, peste cu ciuperci n-am mai auzit :) La multi ani, Zina, petru ziua de azi !

    RăspundețiȘtergere
  7. Combinația e deosebit de bună, merită să încerci, mai ales că, probabil, tu ai acolo măsline verzi mai bune decât ce avem pe aici.

    RăspundețiȘtergere
  8. Grozava reteta,cam complicata, dar rezultatul este excelent ! In ultima vreme nu s-a mai ''pescuit'' stiuca, sa mai vedem ! cu asa menu sa tot sarbatoresti 1 Decembrie !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, așa am și făcut ! ☺
      Poate pescuiți până la Anul Nou, e un fel demn de a sta pe masa de Revelion.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !