2015-01-27

O bucătărie model

Bucătărie literară

Urmare la Bucătăria franceză, scurt istoric (2)


Bucătărie flamandă din secolul al XIX-lea;
pictură aparținând școlii franceze din secolul XIX

Bucătăria comparată cu o lume, în selecția de texte din ”Marele Dicționar de Artă Culinară”, de Alexandre Dumas-tatăl.
La Saint-Menehould, am văzut un lucru frumos, bucătăria de la Hôtel de Metz.

O sală imensă, unul din pereți ocupați de vase din aramă, altul de vase din faianță. În mijloc, opus ferestrelor, șemineul, enormă cavernă ce cuprinde un foc splendid. Pe tavan, o rețea neagră de grinzi afumate magnific, de care atârnă tot felul de lucruri vesele, coșuri, felinare, un dulăpior, și în centru, un grilaj din șipci pe care se întindeau bucăți mari de slănină. Sub șemineu, pe lângă dispozitivul de învârtit frigarea, cârligul de agățat ceaunul și căldarea, strălucea și scânteia o garnitură minunată de aproximativ douăsprezece lopățele și clești de toate formele și de toate mărimile. 
Într-un colț, o pendulă mare cu greutăți spune cu gravitate ora.Vatra plină cu jăratec trimite raze în toate colțurile, decupează umbre mari pe tavan, aruncă o nuanță proaspătă de roz pe faianța albastră și face să sclipească edificiul fantastic de tingiri, ca un perete de jăratec. 
Dacă aș fi fost Homer sau Rabelais, aș fi spus ”Această bucătărie este o lume, pentru care șemineul este un soare.” Și este cu adevărat o lume. O lume în care se mișcă o întreagă populație de bărbați, femei și animale. Ospătari, slujnice, ajutoare de bucătari; bucătari aplecați peste crătiți, peste grătar; oale care gâlgâie, tigăi care sfârâie, butoaie, liste de bucate, copii care se joacă, și câini, și pisici, și bucătarul-șef care supraveghează totul. 
Printre nenumăratele lucruri care atârnau de tavan, am admirat unul în special, în seara sosirii mele: era o colivie mică în care dormea o păsărică. Fragila pasăre mi s-a părut a fi cea mai admirabilă emblemă a încrederii. Această bucătărie este zi și noapte plină de vacarm, dar pasărea doarme. Totul este dezlănțuit în jurul ei, bărbații înjură, femeile se ceartă, copiii țipă, câinii latră, pisicile miaună, pendula bate, satârul lovește, tigăile piuie, frigarea sfârâie, cișmeaua plânge, sticlele suspină, geamurile freamătă, dilgențele trec pe sub boltă ca un tunet; micul bulgăre de pene nu mișcă. Dumnezeu este minunat, el dă încredere păsărelelor.

Va urma


10 comentarii:

  1. Tot gratarul si slanina sunt la putere si azi! :))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  2. minunat pasaj! cât talent este necesar sa poti face asemenea descrieri! ... câta sensibilitate are fiecare rând! Ma bucur ca ne-ai atras atentia asupra acestui "dictionar" pe care eu nu l-am avut niciodata în mâna. Mi-ai deschis apetitul - ca sa ramân la termenii articolului :) Am sa caut sa-l citesc în întregime.
    O zi minunata sa ai, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toată cartea e o adevărată delectare. Merită să o cauți și îți doresc căutări încununate de succes ! ☺

      Ștergere
  3. Cât am admirat eu prin reviste fotografii cu un asemenea grătar de care atârnau tot felul de oale şi ulcele frumoase şi sclipitoare. Dar unul care mi-a plăcut muuult de tot, avea coşuri împletite, de toate mărimile şi formele.
    Imaginea păsării ce doarme este aşa de sensibilă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevărul este că am avut așa ceva și realitatatea nu prea bate cu fotografia ! Într-o bucătărie în care se gătește cu adevărat, oalele și ulcelele, coșurile și altele se acoperă încet-încet cu o peliculă de grăsime de la aburul mâncărurilor. Dacă ești dispusă să le freci toată ziua, merge, dar în zilele noastre nu prea e timp ...

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  4. Mi-a facut o deosebita placere lecturaacestui pasaj; descrierea ,plina de ''culoare'',sensibilitate si admiratie pentru aceasta organizare a bucatariei este o opera de arta (literera!) !
    Daa, a fost odata...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie să recunoști că era altceva ! E drept că acolo acționa ”personalul”, nu stăpâna casei. Acum suntem și ”stăpâne” și bucătărese, menajere, guvernante etc.etc....

      Ștergere
    2. Trebuie să recunoști că era altceva ! E drept că acolo acționa ”personalul”, nu stăpâna casei. Acum suntem și ”stăpâne” și bucătărese, menajere, guvernante etc.etc....

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !