2015-02-05

Fată în fața oglinzii

Reflexii

Fată în fața oglinzii, de Pablo Picasso, 1932 -
pictură din perioada suprarealistă a carierei pictorului
Pablo Picasso sau Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruíz y Picasso (1881 – 1973), artist plastic spaniol, părintele cubismului, împreună cu Georges Bracque.

Picasso a făcut parte dintr-o mișcare denumită retrospectiv modernism. Curentul a inclus un număr de diferite stiluri și tendințe literare și artistice de la începutul secolului XX. Senzația incoerenței timpului, desprinderea de convențiile realismului, precum și adoptarea unor noi forme de expresie în perioada modernistă au avut drept scop să ofere un nou înțeles, să ilumineze lumea într-un mod diferit. Modernismul a respins tradiții care au existat în secolul al XIX-lea și a încercat să extindă limitele.
Privind cu atenție imaginea, descoperim mai multe simboluri diferite în diverse părți ale picturii. Fața femeii este pictată cu un profil lateral și o imagine frontală completă. O parte o prezintă pe timpul zilei, partea cealaltă, cu textura de cărbune dur, o înfățișează pe timp de noapte. O altă modalitate de a interpreta pictura este că atunci când femeia se uită la ea în oglindă se vede ca o femeie bătrână, de la pata de culoare verde de pe frunte, la întunecarea caracteristicilor ei faciale și la liniile care arată că trupul ei și-a pierdut formele. Un alt mod de a vedea pictura este că fata este conștientă de sine și își vede toate defectele pe care lumea nu le observă.

Motivul femeii la oglindă apare și în alte picturi ale lui Picasso.
Femeie la oglindă, Pablo Picasso, 1937
Pictura ”Femeie la oglindă” a fost realizată în anul 1937, an în care Picasso expunea faimoasa pictură Guernica la Paris, la Expoziția Mondială.
Sursa foto 1
Sursa foto 2
Clic pe fotografie pentru mărire !

*

Această postare va fi înscrisă în serialul ”Reflexii în oglindă” de la SoriN.
Din categoria ”Reflexii”, ai putea să mai vezi:

18 comentarii:

  1. Cel mai tare m-a impresionat.... numele întreg al artistului! Mult cred că s-au mai gândit părinţii, ca să-i dea un asemenea nume.
    Despre picturile lui... ce să zic? Nu sunt un fan al acestui curent, dar mi-a plăcut mult interpretarea. Mai mult mi-au plăcut operele realizate în prima etapă a creaţiei sale, când încă nu se apucase să dezvolte cubismul. Ştiu că este şi un film tare fain despre viaţa lui Picasso, cu A. Hopkins în rolul principal. Rămâne un mare artist al sec. XX.
    O zi frumoasă, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alex, nici eu nu pot să spun că aș avea o pasiune pentru Picasso, dar explicațiile astea m-au apropiat puțin de înțelegerea felului său de a picta.

      Zi frumoasă și ție ! ☺

      Ștergere
  2. nu am rezonat niciodata cu picturile lui Piccaso...
    aceasta reflexie sigur ca e valoroasa prin veridicitatea a ceea ce poate ea exprima dar ca fior artistic nu ma atinge...
    cea de a doua pictura pe care ne-o prezinti imi place mai mult, e mai calda chiar daca emana acelasi aer de introspectie :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că încercând să înțelegem mai bine pictura lui Picasso, vom ajunge și la fiorul artistic. Poate, nu e sigur ! ☺

      Ștergere
  3. Nu am inteles niciodata de unde un nume atat de lung, asa o fi aparut si in certificat? Nu ma pasioneaza arta lui Picasso, dar asta nu inseamna ca nu ii apreciez valoarea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa era obiceiul la spanioli, până nu de mult.

    RăspundețiȘtergere
  5. ciudate picturi are Picaso, dar cum nu sunt critic, probabil nu le pricep eu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puțină lume le pricepe, zic eu. Chiar dacă nu te ating imediat la inimă, ca operele impresioniștilor, e interesant să le privești și să încerci să le înțelegi.

      Ștergere
  6. Care va să zică din 1932 este ideea asta cu reflexii în oglindă! :))))))
    Of topic: amuzantă faza cu numele!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca genialul Picasso ,cu spiritul lui de investigator,nu a lasat sa-i scape nici un curent ,nici un stil, fara a-l experimenta.
    Toata pictura lui vorbeste de spiritul lui inovator, sunt capodopere care ne vorbesc despre sufletul Picasso, despre inteligenta si imaginatia lui.Pentru a-l intelege cred ca trbuie sa-i parcurgem opera ,cronologic...
    Fata in oglinda,aceasta pictura atat de colorata'',nu reflecta o realitate vizibila,ci reda o reprezentare interioara, cum se vede tanara in ochii lumii !
    Grozav comentariu ai facut,Zina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariul nu îmi aparține, meritul meu este doar de a-l fi descoperit, a-l fi sintetizat și a-l fi adus în fața ochilor voștri. ☺

      Ștergere
  8. Frumos ,felicitari!
    Placuta alegerea ta!
    Multe salutari!

    RăspundețiȘtergere
  9. Fiecare lucrare are o taina a sa ,una mai speciala ca alta.
    Fainã alegerea ta de azi!
    weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevărat. E foarte plăcut să încerci să descifrezi aceste taine.
      Weekend plăcut și ție, Sorin !

      Ștergere
  10. Îmi place Picasso și știu că am mai spus-o! Alegerea ta e inspirată, ca de obicei. Gânduri bune, Zina dragă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știam că îți place și chiar m-am gândit la tine când am publicat această postare !
      Numai bine, Mirela ! ☺

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !