2015-02-19

Peisaj venețian

Reflexii

Peisaj venețian de Odilon Redon, 1908
Odilon Redon, pe numele adevărat Bertrand Jean-Redon (1840-1916), pictor, grafician și litograf francez, unul dintre reprezentanții marcanți ai simbolismului.
Născut la Bordeaux, Bertrand-Jean Redon a primit porecla Odilon de la numele mamei sale, Odile. La vârsta de 15 ani a început studiul desenului, apoi a trecut la cel al arhitecturii, după dorința tatălui său. Totuși, nu el, ci fratele său avea să devină arhitect, căci Odilon nu a reușit să fie admis la Școala de Arte Frumoase din Paris. În 1864 a urmat un scurt curs de pictură cu Jean-Léon Gérôme, pictor și sculptor academist, care i-a avut printre numeroșii săi elevi pe Mary Cassatt și pe William McGregor Paxton.
Revenit la Bordeaux, s-a preocupat de sculptură, apoi de gravură și litografie. După ce a participat la războiul franco-prusac, s-a mutat la Paris, unde și-a reluat lucrul, aproape în exclusivitate cărbune și litografie.
Activitatea sa a fost recunoscută abia în 1878, datorită lucrării ”Îngerul păzitor al apelor”. În anul următor a publicat primul său album de litografii, intitulat ”În vis”. Abia în 1884 a devenit cu adevărat faimos, datorită romanului ”Împotriva naturii” de Joris-Karl Huismans, roman al cărui personaj principal, un aristocrat decadent, colecționează desenele lui Odilon Redon.
În ultimul deceniu al secolului al XIX-lea artistul a lucrat mai mult pasteluri și uleiuri. În 1899 a expus cu grupul post-impresionist Nabis (Paul Sérusier, Pierre Bonnard, Edouard Vuillard, Paul Gauguin ș.a.), în 1903 a fost decorat cu legiunea de Onoare, iar în 1913 i-a fost publicat un catalog de gravuri și litografii.
Lucrările sale, explorând psihicul uman, au sfidat orice clasificare. El însuși spunea: ”Desenele mele inspiră și nu trebuie să fie explicate. Ele ne plasează, ca și muzica, în domeniul ambiguu al nedefinitului.” Picturile sale, mai ales cele înfățișând flori, au fost foarte admirate de Henri Matisse, iar suprarealiștii l-au considerat unul dintre precursorii lor.
În vechiul blog Zinnaida, azi pe cale de dispariție, am mai admirat reflexii și în alte picturi ale lui Odilon Redon:
Nori înfloriți, 1903
Marie Escudier
Clic pe fotografii pentru mărire !

*

Această postare va fi înscrisă în serialul ”Reflexii în oglindă” de la SoriN.
Din categoria ”Reflexii”, ai putea să mai vezi:
O văioagă umbroasă a unui drum prăfuit de Charles Conder
Podul Waterloo de John Constable
Viața în harem la Constantinopole de John Frederick Lewis

14 comentarii:

  1. Frumos ! Primul imi place cel mai mult. M-am bucurat citind istoria lui, ca i-a fost recunoscuta valoarea picturilor cat era inca in viata. Are o paleta aparte si e indragostit de albastru :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr, are o paletă aparte. Cred că asta este una dintre caracteristicile marilor pictori.

      Ștergere
  2. Foarte interesante picturi. Fiecare artist a redat într-o manieră proprie teme asemănătoare. Tocmai aceasta face arta atât de fascinantă.
    Vă doresc numai bine, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr. E chiar foarte interesant să urmărești aceeași temă tratată de diferiți artiști.

      Numai bine și ție, Alex ! ☺

      Ștergere
  3. E adevarat ca nu te poti satura stralucirea miraculoasa a picturii si pastelurilor lui Odilon Redon ! Desi creatia lui se imparte in doua perioade,cea ''neagra'' si cea plina de culori, el recunoaste ,ca timid si nesigur pe el, dupa participarea la razboi ,capata incredere in puterile lui,de a reda universul interior al omului prin culoare.''In pictura-scria el in jurnal-este ceva magic,care te subjuga''.
    Pe langa simbolism si suprarealism,Odilon Redon,este ''incadrat'' de critici in...irealism !
    Nu conteaza, este un pictor mirific !M-am delectat privindu-l !

    RăspundețiȘtergere
  4. Odilon, iată un nume pe care mi-ar fi plăcut să-l poarte și un parfum! Poate există, nu știu...Reflexii bogate, strălucitoare, în care nevoia de soare și primăvară e tot mai vizibil simțită, plutește mireasma ghioceilor și-a mărțișoarelor în aer. Norii înfloriți ai lui Odilon (clar că m-a sedus numele său încă de acum mulți ani!) sunt flori pe cerul ca oglinda. Alegerea ta e inspirată, dar când n-a fost?! Un weekend primăvăratic și fericit îți doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da, cred că nevoia de soare m-a împins să fac această alegere, ești o bună psiholoagă, Mirela !

      Weekend frumos și vouă ! ☺

      Ștergere
  5. nu stiu de ce aceasta pictura imi sugereaza o gravura...pare tangibila...
    este un peisaj care, fara sa fie cald, emana caldura...imi place :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mereu mi-a placut combinatia de marouri cu albastru, indiferent de nuante. Acest tablou e pe sufletul meu!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !