2015-05-21

Dragoste profană (Vanitate) de Tițian

Reflexii
dragoste-profana-vanitate-titian-1515
Dragoste profană (Vanitate). Tițian, 1515
Tiziano Vecellio (1488/1490 – 1576), la noi numit adesea Tițian, a fost un pictor italian din școala venețiană. Plecat în tinerețe la Veneția să învețe arta mozaicului, preferă pictura și devine elevul și colaboratorul lui Giorgione. La vârsta de 25 de ani, după decesul maestrului său, ajunge pictorul oficial al republicii Venețiene.

Tițian pictează portrete și scene mitologicepeisaje și scene religioase. Talentul său impresionează și este solicitat să picteze portretul împăratului Carol Quintul. Acesta îl prețuia foarte mult și, în timpul unei ședințe de pictură, când lui Tițian i-a căzut penelul, împăratul l-a ridicat, rostind: „Tiziano este demn să fie slujit de un Cezar; suntem în posesia mai multor principate, dar avem un singur Tiziano”.
Moare la Veneția, doborât de ciumă. Senatul hotărăște să încalce legile aspre ce obligau, din motive de igienă, ca aceia ce mureau de ciumă să fie îngropați în gropi comune și aprobă înmormântarea lui în apropierea unei mănăstiri.
Influențele artei sale se resimt la pictori faimoși precum El Greco, Velazquez, Rubens, Caravaggio, van Dyck, Rembrandt și încă mulți alții.
Vă prezentam altcândva o altă reflexie în oglindă a lui Tițian
femeie-cu-oglinda-titian-1515
Fată la oglindă. Tițian, după 1515
Despre această pictură, Gabriela scria: 
Tanara venetiana si coaforul ei. Barbatul ii tine cu pricepere cele doua oglinzi, pentru ca femeie sa isi poata studia coafura. El insa, nu e atras de parul, pe cat de delicatelea umerilor si a liniei gatului acestei frumoase. Ea pare sa nu observe si are o privire melancolic- meditativa. In intunericul incaperii, lumina ce vine din reflexia ferestrei in oglinda este stearsa. Cu toate acestea, tanara este pusa puternic in valoare de contrastele de culori. Intr-o incapere obscura, femeia straluceste. Daca ar fi sa ma gandesc la un mesaj, cam ce gandeste tanarul, ar fi „esti soarele meu”. Ea se priveste in oglinda constienta de frumusetea si prospetimea ei. Se gandeste la viitor ? Vor avea cei doi un viitor impreuna ? Poate globul magic, al calatoriei in timp, pe care iti tine ea in mana stanga, sa le desluseasca aceasta enigma ? Nu stiu. Simt doar o poveste magica sub semnul timpului.O pictura exceptionala ! Folosind o tehnica picturala, a culorilor deosebita, finetea tuselor Tizian a depasit cuvintul arta, in a reda expresivitatea personajelor si o poveste ce trece peste timp.
Marco Polo replica:
 Eu văd aşa :

a. O aristocrată, soţie de dregător, (poate veneţian ?) a adus la somptuoasa ei reşedinţă pe un frizer-coafeur care, la rându-i, ţine două oglinzi în aşa fel ca „subiectul” să-şi poată vedea (la propriu !)…ceafa, adică tunsoarea din zona occipitală ! :))) Deci doamna s-ar afla…”între oglinzi cvasi-paralele”, cea din spate fiind convexă… Oglinzi sau reflexii convexe am mai văzut în interioarele pictate ale zarafilor şi negustorilor olandezi reprezentate în pictura din Ţările de Jos.

b. Manieră tipică de pictură în clar-obscur, specifică epocii. Dificultatea la acest Tizian constă în redarea onduleurilor, a faldurilor veşmântului ei, dar mai ales în redarea poziţiei degetelor şi a modului cum cade lumina exterioară. Nu ştiu ce obiect atinge cu stânga, dar mă amuză la gândul că ar manevra un…”maus” modern… Gestica este aceeaşi !
Sursa foto 1
Sursa foto 2

*

Această postare este înscrisă în serialul ”Reflexii în oglindă” de la Iulisa.
Ați putea să mai vedeți:

16 comentarii:

  1. ”Vanitate” înfățișează exact idealul de frumusețe venețiană stabilit în epocă de maestrul lui Tițian, anume Giorgione și a sa ”Laura”, un model considerat în școala venețiană ca fiind de referință. Oglinda ovală cu un cadru, reflectă unele bijuterii din interior și o servitoare aflată în preajmă. Modelul a fost interpretat de Tițian în numeroase alte lucrări, inclusiv în ”Femeie la oglindă”, prezentat de tine anterior, în Salome și Flora, precum și unele ”Conversații Sfinte”. Idealul frumuseții feminine presupunea o piele albă, un trup durduliu, sprâncene ușor epilate, păr fin și nu excesiv de bogat, lipsa pilozităților, albeața tenului, nas fin și subțire, o gură cât mai mică și mâini cu degete fine, dar totuși plinuțe. Clar-obscurul tipic Renașterii târzii, aș spune pre-barocului, relevă pe un fond elegant și un veșmânt verde chinoise, o piele care emană lumină și strălucire, fiind punctul de atracție al lucrării. Ce se mai schimbă idealul ăsta de frumusețe, mereu se caută altceva! ;) Un sfârșit de săptămână cât mai bun, dragă Zina! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pielea albă, tenul luminos, sunt și acum criterii ale frumuseții feminine, dragă Mirela ! Se exclud ”frumusețile” pârlite la solar ! :)))

      Weekend plăcut !

      Ștergere
  2. In piesa ''Moartea lui Tiziano'',autorul subliniaza :Daca nu era el, am fi trait in intuneric si n-am fi cunoscut miracolul pamantului'' ! Poate ca da ?!
    este reprezentantul Renasterii tarzii,alaturi de Michelangelo,Leonardo da Vinci, Rafael...Picteaza scene mitologice,dar si biblice,net diferite,portrete de exceptie,feminine si masculine, numit ,o perioada ''Dumnezeiescul Tizian'' !
    Pe parcurs, culorile devin mai vii,contrastante,tind sa nedezvaluie caracterul celui portretizat.Alege o cromatica fina,fiind un sensibil psiholog,reda atat tragismul persoanei(Maria Magdalena), dar si figuri feminine senine,linistite,
    purtand peceteaunorstari interioare luminoase (iubirea pamanteana alaturi de cea celesta'')
    Devine un mit pentru El Greco,Rubens,.Caravaggio,Rembrandt....Este admirat de Manet,Delacroix,Cezanne...
    ...Un crater de pe Mercur ii poarta numele !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un mare artist! Cu adevărat femeia straluceşte în tablourile lui. A ştiut să surprindă toată frumuseţea ei, în aceste tablouri.
    Frumoasă lecţie de artă. Sărut mâna, doamna Zina! Vă doresc numai zile frumoase! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Strălucește și luminează, așa cum trebuie să facă o femeie adevărată !
      Weekend plăcut, Alex ! ☺

      Ștergere
  4. atata puritate emana acest tablou...
    trasaturile de Madona, piela alba, trasaturile line te duc cu gandul la o castitate nefortata, doar tinuta si acea miscare a mainii ne arata ca de fapt nimic nu e ce pare a fi...
    un tablou de exceptie!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dincolo de valoarea picturii, nu pot sa nu spun: "grasa si frumoasa", nu? Ce vremuri...
    Multumiri si toate gandurile bune, Zina @ comp!

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoase tablouri ai ales. Multumesc.
    O duminica placuta si o saptamana usoara.
    :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag ! Mă bucur că ți-au plăcut, Suzana !

      Să ai zile frumoase ! ☺

      Ștergere
  7. frumoasa pictura! multumim ca ne amintesti si de alte lucruri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ți-a plăcut !
      Îmi face plăcere să ies din cotidian și să vă iau și pe voi cu mine.

      Să ai zile frumoase, Coco ! ☺

      Ștergere
  8. ochi ce ne privesc parca vii, dupa atâtea secole, o frumusete ce ne impresioneaza si ne transmite emotii ca si când am fi martorii unei minuni... Adevartii artisti si-au câstigat renumele pentru talentul deosebit si au devenit nemuritori prin lucrarile lor.
    O saptamâna plina de farmec sa ai, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar noi, admirându-le opera, ne împărtășim puțin, parcă, din nemurirea lor...

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !