Prima pagina

2015-06-29

PRĂJITURĂ RĂSTURNATĂ CU VIȘINE (sau caise, prune etc.)

Rețete culinare pe înțeles.

Rețete de prăjituri.

prajitura-cu-visine-rasturnata

Cantitățile sunt pentru o tavă de aragaz mare (34 x 31 cm, fără margini). Este necesară încă o tavă, pentru a răsturna prăjitura în ea, după ce s-a copt. Dacă nu aveți două tăvi de aragaz, reduceți rețeta și faceți prăjitura într-o tavă mai mică, pe care o răsturnați la sfârșit în tava de aragaz.
un pachet de unt (200 g), 1 kg de fructe (aici: vișine), 6 ouă, 6 linguri cu făină (150 g), 8 linguri cu zahăr (200 g), 1 lămâie, zahăr vanilat, zahăr pudră. 
  • Se pregătesc toate componentele pe masă în bucătărie cu o oră-două înainte de a începe prepararea prăjiturii.
  • Se spală și se curăță vișinele de sâmburi, apoi se pun într-o strecurătoare, deasupra unui vas care să colecteze sucul scurs din fructe.
prajitura-cu-visine-rasturnata-componente
Prăjitură cu vișine răsturnată. Componente
  • Se separă albușurile de gălbenușuri, punând albușurile în cuva mixerului sau, dacă le batem cu telul, într-un castron. Se mixează la viteză mare albușurile, pentru a obține o spumă tare, ca pentru bezea. Când spuma se întărește bine, se adaugă zahărul, tot deodată, și o lingură cu suc de lămâie. Se mixează din nou până se întărește din nou albușul.
  • Se adaugă coaja de lămâie, zahărul vanilat si gălbenușurile, toate odată. Se mixează, apoi se adaugă făina, și ea toată odată. Acum se amestecă ușor și nu mult, doar până când se omogenizează.
  • Se aprinde cuptorul și se dă tare, să fie bine încins când introducem tava.
prajitura-cu-visine-tava-unsa-cu-unt-si-presarata-cu-visine
Tava unsă cu unt și presărată cu vișine
  • Se unge tava cu tot untul, pe fund și pe margini. Se pun vișinele curățate de sâmburi în tavă și se nivelează. Se toarnă deasupra aluatul și se nivelează și acesta. Se introduce în cuptor și se reduce focul la potrivit. *
prajitura-cu-visine-aluatul-turnat-peste-visine-si-nivelat
Aluatul turnat peste vișine și nivelat
  • În funcție de cuptor, se coace aproximativ 30 de minute. În primele 20 de minute nu se deschide cuptorul, fiindcă se lasă prăjitura. Când este aurie, prăjitura este coaptă. Se scoate, se lasă 5 minute, apoi se pune cealaltă tavă deasupra și se răstoarnă. Se lasă să se răcească, se taie și se presară deasupra zahăr pudră.
prajitura-cu-visine-pe-platou-presarata-cu-zahar-pudra
Prăjitura pe platou, presărată cu zahăr pudră

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

* Echivalentul în grade Celsius la cuptoarele cu gaz clasice :
buton-de-cuptor-la-aragaz-clasic
Buton de cuptor la aragaz clasic
Temperatură mică ~ 150-160 grade Celsius
Temperatură moderată (potrivită) ~ 170 - 180 grade Celsius
Temperatură mare ~ 220 grade Celsius
Temperatură foarte mare ~ 250 grade Celsius

Ai putea să mai încerci:

13 comentarii:

  1. Iubesc prajitura asta!
    Așa îmi vine câte o pofta câteodată de dulce! Dar încerc sa îl ocolesc cât pot eu de mult. ...nu ducele cât zaharul....:))
    Prunul din terasa mea anul ăsta e plin de fructe! Ma gândesc cu groaza ce fac cu atâtea prune!;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu ce să spun... Poate să faci un gem mai acrișor ?... Sau compoturi ? Sau să le usuci ?
      Nu poți înlocui zahărul cu altceva ? Am citit pe undeva despre un înlocuitor extras din ștevie.
      Sănătate, Geanina !

      Ștergere
  2. Waw! Pare ceva stiintifico-fantastic,ca mod de preparare, dar imi pare rau ca n-am fost mai aproape de ''fantasma'',sa prind si eu o bucatica !!!
    Am certitudinea ca a disparut imediat !
    O saptamana buna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O certitudine corectă, pot să zic ! :))

      Săptămână bună, dragă Natalia !

      Ștergere
  3. Cu fructele la baza cred ca in acest mod poate ca aluatul sa creasca mai mult, eu obisnuiesc sa pun fructele deasupra. Parca-i simt gustul, mmm dulce acrisor.. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu făceam prăjitura cu fructele deasupra, Mihaela. Încearcă măcar o dată așa cum e aici și nu vei mai face după vechea rețetă ! ☺

      Ștergere
  4. mmm...un deliciu racoritor :)
    buna dimineata, Zina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine zis, și deliciu, și răcoritor. Ca să nu mai spun că și arată foarte bine !

      Bună dimineața și zi frumoasă, Pandhora !

      Ștergere
  5. Ce bine arată! Sunt un mare iubitor de vişine şi îmi place orice se face din aceste delicioase fructe. O să încercăm negreşit reţeta dvs, căci arată tare bine.
    Sărut mâna şi o zi.... dulce! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arată bune, dar nu arată atât de bine pe cât de bună este la gust, crede-mă ! Trebuie să încercați !

      Zi frumoasă și weekend plăcut !

      Ștergere
  6. N-am doua tavi, nici macar una patrata ... Reteta e foarte simpla si, daca trec peste obstacolele tehnice, merita incercata. E un fel de tarte tatin cu visine. Merci de idee !

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !