2015-08-06

Plaza după ploaie. Paul Cornoyer, î.d.1910

Reflexii.

Artă. 



Paul Cornoyer (1864-1923), pictor american, renumit pentru peisaje urbane, mai exact pentru picturile ce înfățișează scene de stradă din New York.

A început să studieze pictura la Școala de Artă din St.Louis, orașul său natal. Pe la vârsta de 25 de ani pleacă la Paris și urmează cursurile Academiei Julian, unde studiază cu Louis Blanc, Benjamin Constant și Jules Lefebvre. Este puternic influențat de pictorii francezi ce aparțin de curentul impresionist.

În anul 1892 expune la Salonul de la Paris. În același an primește un premiu al Asociației Americane de Artă de la Paris. Vizitează orașele vestite ale Europei, fiind atras in mod deosebit de aspectele vieții de pe stradă.

Revenit la St.Louis, are norocul ca una dintre picturile sale să fie remarcată de William Merrittt Chase, care îl sfătuiește să se mute la New York.

În anul 1898, Paul Cornoyer sosește la New York. Prin intermediul lui W.M.Chase cunoaște și alți pictorul impresioniști, printre care Childe Hassam și John Henry Twachtman.

Profesor și membru asociat al Academiei Naționale de Design, Paul Cornoyer a fost distins cu numeroase premii pentru activitatea sa in pictura.

Pictează, în tradiția lui Edgar Degas și a lui Gustave Caillebotte, parcuri, străzi și piețe din New York, scăldate în lumină sau în ploaie, ziua sau noaptea.

*

Cu ceva timp în urmă vă prezentam o altă pictură a artistului...
Arcul de triumf Dewey din Madison Square Park dupa ploaie
... la care Diana comenta:
E interesant. Am senzatia ca privesc prin lentile usor aburite si – sa nu râzi prea tare !  – asa imi dau seama cat e de dificil sa picteze cineva astfel. Iar dificil, in arta, inseamna ca artistul e bun !Mai ca nu-mi vine a trimite acest comentariu dar e ceea ce am gandit si simtit, cand am vazut pictura ! Sa ma ierte artistii si cei care inteleg pictura. Mie imi plac unele tablouri si altele nu… Doar atata ma pricep.
Sursa foto 1
Sursa foto 2

*

Această postare este înscrisă în serialul ”Reflexii în oglindă” de la SoriN.
Ai putea să mai vezi:

18 comentarii:

  1. chiar daca pare cenusie aceasta pictura emana, degaja o lumina placuta, aparte, care accentueaza siluetele copacilor, oamenilor...
    placuta atmosfera acestui tablou chiar daca ploua :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu plouă! Și primul și al doilea tablou înfățișează locurile după ploaie, când aburii se răspândesc de pe asfalt în aer, creând acest halou luminos.

      Ștergere
  2. cata liniste si ce stare de bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un alt placut exemplu de pictor impresionist si nu numai atat :primele expuneri,in orasul natal,sunt realizate in stil barbizonist, deci in natura,nu in atelier !Dupa studii si calatorii prin Europa,devine foarte apreciat,continuand traditia impresionista si la New York,cunoscandu-i pe Childe Hassam si John Henri Twachtman si altii,formeaza o Asociatie a pictorilor americani impresionisti.
    Admir in creatia sa,perspectiva cat mai adanca,parca vede undeva departe,cladiri sau copaci,care se profileaza ca niste naluci,aburii sau ceata dupa ploaie,cand totul se reflecta,luceste,iar lumina se
    strecoara printre copaci,cladiri,oameni...
    Dar sunt de admirat si drumurile inzapezite,inghetatele casute, si mai vesel,gradinile pline de flori multicolore,mirosul lor ajungand pana la noi...
    Ai scos frumosul din el,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am făcut și eu ceea ce am crezut că o să vă placă...

      Ștergere
  4. Beautiful paintings! I have always loved rain photos and paintings. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. And Paul Cornoyer too! He has many beautiful rain paintings.

      Ștergere
  5. Foarte frumoase tablouri. Se pare că artistului îi plăceau mult peisajele ploioase. Foarte interesant New York-ul acelor vremuri, fără aglomeraţia de oameni, maşini, publicitate, de astăzi...
    Sărut mâna şi pentru această "lecţie", doamna Zina!
    Vă doresc un weekend minunat! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, mai toate orașele mari au evoluat în direcția asta...

      Weekend plăcut și vouă, Alex!

      Ștergere
  6. Ce senzatie, inexplicabila, de dor (?!) mi-a starnit tabloul! :) Poate dor de duca... :) Poate e nostalgie... si nu-mi dau seama ce-mi aminteste atmosfera de dupa ploaie, strada aproape pustie, cladirile fantomatice...
    Sa nu mai zic de emotia simtita cand am citit ce-am scris candva! :) E ca si cum ai "punctat" un moment al trecerii mele pe aici, si simt nevoia sa scriu: multumesc! :)
    Iti doresc un minunat sfarsit de saptamana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate dor de ducă, poate dor de orașul tău așa cum arăta în urmă cu mai multă vreme...
      Nu știi câtă plăcere îmi face să recitesc acele comentarii. ☺

      Weekend plăcut, Diana!

      Ștergere
  7. Frumoase tablouri alegi pentru noi!
    Multumesc mult!
    Un weekend minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că îți plac, dragă Suzana!

      Weekend plăcut și ție! ☺

      Ștergere
  8. pomii desfrunziti arata ca este o zi de toamna... Ploaia s-a oprit si pentru ca aburii se rdica usor si trotuarele stralucesc, fac ca totul sa para un miraj :) Superba compozitie, minunate nunate de gri-verzui pe fundal de roz pal si galbui. Foarte fruos tabloul pe care ni l-ai pezentat astazi, Zina draga.
    Un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un tablou ca o poezie romantică...

      Săptămână bună, dragă Carmen! :)

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !