2015-09-03

Baia nimfelor. Arnold Boecklin, 1866

Reflexii.

Artă. 

baia-nimfelr-arnold-boecklin-1866

Arnold Boecklin sau Böcklin (1827 – 1901), pictor simbolist elvețian.

S-a născut la Basel, oraș elvețian aflat la intersecția granițelor elvețiană, franceză și germană și având suburbii în toate cele trei state. A studiat la Academia din Düsseldorf, cu Johann Wilhelm Schirmer, pictor peisagist german. Aici a devenit prieten cu Ludwig Andreas von Feuerbach, filosof și antropolog german, ale cărui teorii au influențat concepțiile lui Marx și Engels.

La insistențele lui Schirmer, care a descoperit talentul tânărului, Arnold Boecklin a fost trimis la Anvers și Bruxelles, unde a studiat și a copiat lucrările pictorilor flamanzi și olandezi. După aceasta, a plecat la Paris și a lucrat la Luvru.

A pendulat apoi ani în șir între Roma, München, Basel, Florența, creând și expunând în fiecare dintre aceste orașe. După aceea s-a stabilit la Zürich, pentru șase ani, pentru a se muta apoi la San Domenico, lângă Florența.

În pictura sa au predominat subiectele mitologice, reprezentate cu ajutorul limbajului specific simbolismului. Picturile lui Arnold Boecklin a fost sursă de inspirație în muzica clasică – Rahmaninov, film – Isle of Dead (1945), poezie – Max Reger, proză – Roger Zelazny (autorul Cronicilor din Amber). În pictură, a fost citat drept pictor favorit de Marcel Duchamp, pictor modern, ce a pictat în stil suprarealist, cubist, dadaist. Influențe ale lui Boecklin se recunosc și la Max Ernst, Salvador Dali, Giorgio de Chirico.

În cinstea acestui artist, Otto Weisert a creat, în anul 1904, fontul Arnold Boecklin, din grupul de fonturi Art Nouveau.

*

Cu ceva timp în urmă vă prezentam o altă pictură a artistului...

nasterea-lui-venus-arnold-boecklin-1868
Nașterea lui Venus, 1868
... la care Vienela comenta:
Intregul este gingas, parca reflecta puritate, insa mie imi place mult de tot partea de jos, unde picioarele se pierd in apa. Este fascinant, nu imi pot dezlipi privirea. Si culorile…, nu stiu cum si de unde a putut scoate acele culori! Daca as fi avut macar un dram de talent la pictura, ceva de genul acesta cred ca as fi fost tentata sa pictez.
Sursa foto 1
Sursa foto 2

*

Această postare este înscrisă în serialul ”Reflexii în oglindă” de la SoriN.

Ai putea să mai vezi:

14 comentarii:

  1. culorile acestui tablou sunt atat de cald-linistitoare incat nu poti decat sa privesti si sa te bucuri de blanda atmosfera care se desprinde din peisaj...

    RăspundețiȘtergere
  2. Măcar din tablouri să ne procurăm bucuria unei atmosfere blânde și a unor culori calde-liniștitoare... Realitatea e din ce în ce mai dură, iar viitorul atât de incert...

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoase picturi! Mai ales aceea cu naşterea lui Venus, un mit străvechi, la care ne gândim de câte ori avem ocazia să admirăm frumuseţea valurilor înspumate ale mării.
    Foarte interesantă biografia acestui artist, care s-a perindat printr-atâtea locuri vestite pentru artiştii pe care i-au dat. De peste tot a învăţat câte ceva, ca toţi marii artişti.
    O seară frumoasă, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De unde concluzia că nu poți realiza ceva mare până când nu înveți...

      Zi frumoasă, Alex! ☺

      Ștergere
  4. Parca ar fi un arc de legatura intre antichitate si prezent... Culorile calde ale verii, firul de apa si umbra unui copac par a reprezenta un peisaj din zilele noastre, însa nimfele fac din acest loc de scaldat un loc special.
    Frumoasa prezentarea ta, Zina draga!
    Un start bun în weekend iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, Carmen. Pot fi tot atât de bine nimfe, dar și două fete din sat, venite la scăldat.

      Weekend plăcut și ție!

      Ștergere
  5. Ce frumos tablou! Compozitia mi se pare foarte interesanta. E destul de mare diferenta intre partea
    stanga si cea dreapta, iar partea centrala le unifica.
    Multumesc pentru aceasta noua lectie.
    Un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce spirit de observație ai!

      Weekend minunat și ție, Suzana

      Ștergere
  6. Placut si cald,acest Arnold Bocklin, pictor elvetian nomad; grafician,sculptor un reprezentant de seama a simbolismului secolului al XIX-lea,A fost influientat de Eugene Delacroix,Theodore Gericault, in compozitii istorice,peisaje ,portrete, si atrage puternic pe Giorgio de Chirico,Max Ernest, Salvator Dali si multi altii.Maiestria lui se bazeaza pe studii serioase ale pictorilor flamanzi,olandezi,a celor expuse la Louvre,apoi la Roma, obiectivele istorice ale acesteia, sunt un puternic stimulent in dezvoltarea sa artistica (figuri alegorice si mitologice).Calatoreste si expune,este foarte apreciat,Se intoarce la Roma,unde da frau liber fanteziei si gustului pentru libertatea cromatica: culori luminoase, clare,chiar si in tempera, din picturile sale se iveste o lume fantastica, deseori tainica.Mai tarziu simbolismul fantastic se ingemaneaza cu detalii romantico-naturaliste,un fel de realism magic.
    Inspira filme,compozitori (Insula mortii),,,Iar la punerea in vanzare a uneia din variante,in 1933,cel ce
    v-a poseda comoara este...Adolf Hitler !!!
    Zile linistite,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
  7. E prima oara cand aflu de acest pictor... Parea foarte atras de o lume imaginara...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A recreat cu mijloace artistice o lume care poate chiar a existat cândva...

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !