Prima pagina

2015-10-13

SALATĂ RUSEASCĂ SAU ȘUBĂ

Rețete culinare pe înțeles.

Rețete de aperitive - gustări.

salata-ruseasca-suba

Precizez din capul locului că există o mulțime de variante ale acestei salate, unele conțin și sfeclă roșie, altele au și mazăre ori înlocuiesc peștele cu mazăre etc.etc. 

Varianta propusă de mine necesită: 5-6 cartofi medii, 3 morcovi mari, 1 ceapă mare (roșie, dacă se poate), 4 pești afumați (eu am folosit macrouri), 4 ouă, ulei de măsline, oțet, sare, piper, pătrunjel verde.
  • Decuseară (ori cu 4-5 ore înainte de a monta salata, iar montarea se face cu cel puțin 1 oră înainte de a se da la masă) se spală bine cartofii și se fierb în coajă, se curăță morcovii de coajă și se fierb în apă. Ceapa se toacă mărunt, se pune într-un castronaș, se acoperă cu oțet de mere și se pune o farfurioară deasupra. După ce au fiert cartofii și morcovii se scurg de apă și se lasă la răcit. Se fierb și două ouă tari și se lasă la răcit. Când s-au răcit bine, ouăle se taie felii.
  • Cartofii reci se curăță de coajă și se taie cubulețe, ca și morcovii, puțin mai mari decât cele pentru salata boeuf. Ceapa se pune într-o strecurătoare, să se scurgă oțetul în care a stat. După ce se scurge, se împarte în două părți.
  • Se face maioneza din celelalte două ouă, cu ulei de măsline și acrită cu oțet, nu cu lămâie. Se opresc 2-3 linguri de maioneză pentru ornat, iar restul se amestecă cu cartofii, cu morcovii, cu sare și piper. Compoziția se împarte în trei părți. 
  • Se curăță bine peștele afumat și se taie cubulețe. Se împarte în două părți.
video
  • Se montează salata astfel: pe fundul platoului se așterne 1 strat de cartofi cu morcovi și maioneză, deasupra 1 strat de pește și deasupra 1 strat de ceapă; se repetă, cartofi-pește-ceapă și se pune deasupra ultimul strat de cartofi. Fiecare strat de cartofi se tasează bine, ca la salata boeuf. Se întinde deasupra maioneza rămasă, se presară pătrunjelul tocat foarte mărunt și se așează feliile de ou fiert. Se dă la rece pentru cel puțin o oră, dar mai bine pentru 2-3 ore.
  • Salata rusească poate fi servită și ca aperitiv, având alături vodcă sau țuică, și ca fel doi al meniului, caz în care este servită alături de un pahar cu bere sau de vin alb.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ai putea să mai încerci și alte rețete de aperitive-gustări:
  • Salate (2) - salată berlineză; - cartofi cu sos de muștar
  • Salate (4) - fasole verde cu usturoi; - orez cu pește
  • Salate (6) - vinete; - ardei copți; - varză crudă

8 comentarii:

  1. imi place pestele afumat si cred ca in aceasta combinatie, deloc usoar de digerat, este grozav!
    bine, conteaza si cat de mari sunt portiile, eu as fi vut portie dubla, cu siguranta :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Udată cu vodkă e mai ușor de digerat! :)) Lăsând gluma la o parte, nu face nicio problemă la digestie, în schimb e atât de gustoasă și sățioasă, încât nici nu-ți mai trebuie să mănânci altceva!

      Ștergere
  2. Arată delicios! Întotdeauna am zis că un preparat frumos așezat pe farfurie îți face și mai mare poftă de mâncare... Felicitări pentru rețetele postate! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevărat, întâi mâncăm cu ochii, abia apoi cu gura! ☺

      Mă bucur că apreciezi rețetele din blogul meu și mulțumesc pentru vizită, Georgi!

      Ștergere
  3. Fooarte frumos si deosebit de gustos !Daa,si cu o palinca alaturi !
    Nu cred ca vei mai putea manca si alte delicii culinare,eventual ....inca o portie de salata !
    Zile placute,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
  4. Cam așa a fost, ai dreptate!

    Sănătate, Natalia!

    RăspundețiȘtergere
  5. N-am facut niciodata salata ruseasca in straturi si cu peste afumat. Mi se pare o idee geniala ! Am pastrav afumat si o sa incerc cu prima ocazie. Multumesc, Zina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, Dani!
      Cred că va merge excelent cu păstrăv afumat. Și mai cred că o să vă placă la toți, mari și mici! ☺

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !