2015-11-12

Rococo, stil în pictură și alte domenii artistice

boucher-dejunul

1. Dejunul. François Boucher, 1739

Interesul și atracția manifestate de cititori pentru o pictură în stilul rococo, m-au făcut să revin cu imagini și detalii asupra acestui stil, în care oglinzile au un rol important, așa că nu mă îndepărtez prea mult de seria reflexiilor în oglindă !
Apărut, în Franța, ca o reacție la simetria strictă din stilul baroc, stilul rococo și-a primit numele de la combinația a două cuvinte franțuzești: ”rocaille” – piatră și ”coquille” – cochilie, datorită prezenței constante a acestor obiecte ca motive de decor. O altă variantă despre originea cuvântului rococo ar fi combinația dintre cuvântul italian ”barocco” – perlă cu formă neregulată (cuvânt de la care ar proveni denumirea stilului baroc) și cuvântul franțuzesc ”Rocaille” – grup ornamental nepretențios de scoici și pietricele.
Stilul rococo a apărut ca o versiune mai ușoară, mai grațioasă, dar și mai elaborată a stilului baroc. Au apărut însă și diferențe notabile față de acesta: asimetria formelor, teme vesele și jucăușe, curbe nenumărate și complicate, culori pastelate. Aceasta l-a făcut să devină un stil de sine-stătător. Socotit de critici întâi frivol, apoi de modă veche, astăzi este apreciat la justa sa valoare, ca moment important în evoluția artei europene.
Urmează câteva opere rococo din diferite domenii ale artei, în unele regăsindu-se și oglinzile cu reflexiile lor.
Din pictura, din nou François Boucher, cu faimoasa lucrare ”Dejunul”, din anul 1739, aflată astăzi la Muzeul Luvru. (sus)
Antoine Watteau, cu pictura  ”Actori de la Comedia Franceză”, lucrare din anul 1720, aflată la Muzeul Metropolitan din New York.

watteau-actori-de-la-comedia-franceza

Sculptura Amor a lui Edmé Bouchardon, din 1750, aflată astăzi la Muzeul Luvru. (3)

bouchardon-amor

Din arhitectură, palatul țarinei Ecaterina cea Mare, de la Țarskoie Selo.

palatul-ecaterina-din-tarskoe-selo


Design interior al unei camere de la Hotel Varengeville din Paris, datând din anul 1735, de Nicolas Pineau, sculptor și decorator francez.

pineau-hotel-varengeville


O biblioteca creata de Thomas Chippendale pentru lordul Pembroke.


chippendale-biblioteca

14 comentarii:

  1. Gratia scuplturii mi se pare nepamanteana ... si chiar daca sunt atrasa mai mult de sculpturile abstracte recunosc ca aceasta, clasica, imi place la fel de mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur, trebuie să ne mai și diferențiem, nu?! Eu ador clasicismul în mai toate domeniile artistice.☺

      Ștergere
  2. Frumusete, rafinament, talent!
    Minunata lectia pe care ne-o arati azi!
    Sa ai un weekend dupa dorinta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bogatie in decorarea camerei! Oare cum faceau fata curateniei?
    Multumiri si imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred că beneficiarii stilului își făceau singuri curățenie! :))

      Te sărut, Cafeluță! ♥

      Ștergere
  4. Un stil minunat, strălucitor! Câtă atenţie pentru fiecare detaliu acordau artiştii care au iubit acest stil. Pe lângă acestea, multe dintre aiurelile contemporane par nişte jocuri caraghioase de copii, nu artă.
    Vă doresc numai bine şi o duminică minunată, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord cu tine. Sub masca modernismului se ascunde multă neputință artistică...

      Seară plăcută, Alex! ☺

      Ștergere
  5. Îmi place stilul rococo, pare a fi numai din curbe, forma literelor "S" şi "C" predomină, dar și o explicită asimetrie. Scaunele şi sofalele sunt confortabile, au multe perne, sofisticatele tapiţerii se înlocuiau în funcţie de anotimp. Oglinzile de diferite dimensiuni aveau, așa cum spui în articol, o mare pondere. Multe picturi în ulei, sfeşnice , etc, sporeau opulenţa decorurilor de interior rococo. Decoraţiunile pentru plafoane şi pereţi, precum şi tapiseriile sunt, în marea lor majoritate, vesel colorate. Motivele florale, pastorale, angelice par să transmită mesajul: "Uită cât de urâtă este lumea celor obişnuiţi, lasă-te ameţit de abundenţa vieţii de huzur!” (citat) Da, e opulent și frumos stilul rococo! :)
    O duminică liniștită îți doresc, Zina dragă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un mesaj ce nu e total neadevărat...

      Seară plăcută, dragă Mirela! ☺

      Ștergere
  6. Este interesant faptul ca stilul rococo ,aparut destul de brusc, dupa indelungatul gotic si baroc,atrage prin diferenta neta ,in toate ramurile artelor : arhitectura doreste sa fie ''usoara'',placuta,jucausa,
    asimetrica,capricioasa,cu felurite detalii ornamentale,caracteristici transferate din exterior si in interioare.Stucul abunda peste tot (exterior,tavane,pereti),liniile drepte parca dispar,fiind inlocuite de curbe,spirale;ele se regasesc si in mobilier,gratios,colorat,aurit,dar si in vestimentatie.
    La apogeu,in timpul lui Ludovic al XV -lea,si in pictura apare ideea de baza a stilului_tinerete si frumusete vasnica, gratioasa,iar fuga de realitate ascunzandu-se in pastorale,petreceri galante
    pline de erotism ;se schimba gama cromatica:tonuri pastelate,multe rozuri,tente albastrui,violacee...
    Muzica, dominata de clavecin,opere gen carnaval,cu diferite ''inflorituri''muzicale este promovata mai
    ales de Rameau si Lulli pe texte din literatura -poezie fugitiva,lejera,sonete,epigrame...
    Ar fi multe de spus, desi nu a durat mult timp,a lasat monumente,opere, originale prin frumusetea lor
    luxoasa,vesela...A fost considerata catva timp desueta,dar in din secolul al XIX-lea pana acum devine o perioada artistica marcanta !
    Frumos prezentata perioada ''opulentei''rococo,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu a durat mult, dar a lăsat urme adânci și dorința de a reveni...

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !