2016-08-05

Egon Schiele. Soția artistului. 1917

Reflexii.

Artă.

egon-schiele-sotia-artistului-1917

Egon Schiele (1890-1918), pictor austriac, încadrat la loc de frunte în expresionism.

De mic, Egon Schiele a fost pasionat de desen, precum și de trenuri (tatăl său era șef de stație de cale ferată). Pe când avea 15 ani tatăl său a murit și el a intrat sub tutela unui unchi. Acesta i-a recunoscut talentul și, fără prea mare entuziasm, l-a pus sub îndrumarea pictorului și profesorului de desen Karl Ludwig Strauch. La 16 ani s-a înscris la Școala de Arte și Meserii din Viena, iar după nici un an trecea, la recomandarea mai multor profesori, la Academia de Arte Frumoase din Viena.
În anul 1907, Egon Schiele l-a cunoscut pe Gustav Klimt, care a fost interesat de talentatul tânăr și la introdus în Atelierele vieneze de arte și meserii, aflate în legătură cu mișcarea artistică Secession (Art Nouveau).
După o tinerețe furtunoasă, în anul 1915, Egon Schiele s-a căsătorit. Era primul an al primului război mondial. La trei zile de la căsătorie a fost încorporat și a ajuns la Praga. Soția lui l-a urmat și a locuit la hotel. Grație bunăvoinței comandantului cei doi s-au putut vedea și, nu numai atât, artistul a putut să expună la Berlin, München și Dresda.
În anul 1917 Schiele a revenit la Viena și s-a concentrat asupra muncii sale artistice. În 1918, la a 49-a expoziție Secession, i-au fost acceptate 50 de lucrări și a expus, cu mare succes, la Zürich, Praga și Dresda. În toamna aceluiași an, Egon Schiele, în vârstă de 28 de ani, moare de gripă spaniolă, la trei zile după moartea soției sale, din cauza aceleiași boli. Soția era gravidă în 6 luni.
Dacă la început pictura lui Egon Schiele a purtat în mod vizibil amprenta lui Gustav Klimt și a stilului Art Nouveau, în scurtă vreme pictorul și-a definit stilul propriu, expresionist, remarcabil mai ales în portrete și nuduri feminine.

Viața plină de excese și arta lui Schiele au fost subiecte pentru mai multe producții artistice, din domeniile filmului, literaturii, muzicii.

*

La o altă pictură a lui Schiele...
egon-schiele-portretul-actritei-marga-boerner-1917
Portretul actriței Marga Boerner. 1917
...  Natalia comenta:
Daa, mi-ai amintit de acest talentat deschizator de drumuri, cu un sfarsit tragic si timpuriu !Artista, pe care a mai pictat-o, parca ”ar trage cu ochiul”, o vede cineva ca se studiaza ? As zice ca il caracterizeaza un desen, o linie lapidara, expresiva in sine, si culori care parca mustesc in abundenta ! Mie imi plac mult peisajele citadine ale lui Schiele si portretele. Interesant si controversat artist !

Această postare este înscrisă în serialul cu ”Reflexii” de la SoriN.

Ai putea să mai vezi: 



20 de comentarii:

  1. Culorile din primul tablou compun un echilibru coloristic de nota zece ;)
    In aceasta lucrare e destul de vizibila influenta lui Klimt ..

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce viata de film a avut... ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesante picturi. Pare sa manevreze liniile cu multa dexteritate si potriveste culorile pentru a scoate in evidenta detaliile de interes.
    Multumesc de lectie, Zinna draga!
    Un weekend minunat sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e o lecție, draga mea Suzana. Nu sunt competentă să dau lecții în acest domeniu. ☺ Mai degrabă așa, o scurtă informare pentru cei cărora le plac imaginile expuse.

      Weekend minunat și ție!

      Ștergere
    2. Eu le consider lectii si sunt o esenta pentru un anumit subiect. Si o exprimi chiar "competent"!
      De cand ma stiu mi-au placut sintezele. Daca nu scoteam rezumatul unui curs de 10 pagini intr-una singura, nu ma simteam bine. Era parca mai usor de invata! :D

      Ștergere
    3. Ehei! Cine se aseamănă, se adună! ☺ Cineva mi-a pus numele ”analiză și sinteză”! :))

      Ștergere
  4. Imi place "Sotia artistului"... E o "imagine" simpla si, oarecum, o "dezvaluire" a intimitatii, ca si cum ar fi o fila de jurnal - habar n-am cum sa explic. :)
    Ce destin tragic au avut... :(

    Iti doresc sa ai un weekend minunat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A surprins-o într-o postură naturală, nu forțată, nu teatrală, și poate de asta...

      Weekend minunat și ție, Diana!

      Ștergere
  5. Desigur,s-ar putea spune multe,dar si putine,despre aceasta flacara,care a ars intens si scurt,Egon Schile,spun putine,pentru ca
    fiecare lucrare,ulei,acuarela,grafica,iti "vorbeste" despre bucuria vietii,erotism si nelinistea unui sfarsit presimtit.As spune un artist rebel,care a experimentat stilurile moderne ale epocii,dar orgoliul si originalitatea,l-au asezat in fruntea expresionistilor ce au reusit sa transpuna in opera sa ,cele mai profunde instincte
    omenesti.
    Eu sunt impresionata de peisajele sale,cromatica lor,bogata in brunuri,griuri,...peisaje citadine,dar care n-au legatura cu realitatea,de cateva portrete ale sotiei,si compozitiile sale,ca "Mama tanara","Procesiunea",nemai vorbind de"Familia".Muribundul Schile,picteaza trei jertfe,pe sine ,sotia si copilul nenascut,o imagine cutremuratoare.Milan Farmer canta:"Iti intorc dragostea/Voi
    deveni din nou conturul desenului/Unicului meu profesor,Egon Schile si..."
    Am vazut de curand foarte multe reproduceri ale lui,si m-au re-impresionat...
    Multumesc pentru postare,draga Zina,si scuze pentru prea mult !

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesant artist,interesante picturi,eu am două mâini stângi!
    Duminică frumoasă și o săptămână ușoară,Zina!
    Te îmbrățișez cu mare drag și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu pot spune același lucru despre mâinile mele, dar nu contează, asta nu mă oprește să iubesc pictura și să privesc cu mare plăcere operele pictorilor.

      Săptămână ușoară, Elena!

      Ștergere
  7. Foarte interesant stilul acestui artist. Cred că are ceva și din tehnica maestrului său - Klimt.
    Numai bine vă doresc, doamna Zina și o duminică frumoasă! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are, are, dar și-a pus clar amprenta personală, nu este un imitator oarecare.

      Săptămână ușoară, Alex!

      Ștergere
  8. De ce un echilibru coloristic socant ?
    Nu am inteles de ce ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Petele roșii de pe față și de pe mâini, părul morcoviu și bluza verde, șortul alb și ciorapii (sau jambierele) negri... Pentru mine, aceste contraste sunt șocante, așa le percep eu. ☺

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !