2016-11-25

Portretul Iuliei Kustodieva. Boris Kustodiev. 1903

Reflexii.

Artă. 

iulia-kustodieva-de-boris-kustodiev-1903

Boris Kustodiev, de fapt Boris Mihailovici Kustodiev (1878-1927), pictor și scenograf rus.

Născut la Astrahan, rămas de mic fără tată, a studiat la Seminarul Teologic din oraș. A luat lecții particulare de pictură de la Pavel Vlasov, un elev al lui Vasili Perov. După aceasta, în perioada 1896 – 1903, a studiat la Academia Imperială de Arte din Sankt Petersburg, pictura cu Ilia Repin, sculptura cu Dmitri Stellețki și gravura cu Vasili Mate. De altfel, Ilia Repin l-a și solicitat să-i fie asistent atunci când i s-a comandat o pictură de mari dimensiuni dedicată jubileului centenar al Consiliului de Stat. Boris Kustodiev a realizat o seamă de portrete și partea dreaptă a lucrării.
În anul 1904 Academia de Artă l-a trimis în Franța și Spania, în 1907 a vizitat Italia, iar în 1909 – Austria și Germania. Picturile sale au reflectat, însă, peste tot, dorul de țară.
În anul 1905 Boris Kustodiev și-a intensificat și activitatea de ilustrator de carte, realizând acum ilustrații pentru opere de Nikolai Gogol, Mihai Lermontov și Lev Tolstoi.
În 1909 artistul a fost ales membru al Academiei de Arte și a continuat să lucreze până când o tuberculoză a coloanei vertebrale l-a obligat să plece la tratament pentru un an, în Elveția. În anul 1916, paraplegia l-a obligat să rămână în camera sa, dar a continuat să picteze din memorie.
Din anul 1911 Boris Kustodiev a creat și decoruri pentru scenă, mai ales pentru piesele lui Alexandr Ostrovski.
Iată și un scurt videoclip cu opere ale artistului:

*

Am mai prezentat cândva o lucrare a lui Boris Kustodiev, 
necasta-comerciantului-cu-o-oglindă-boris-kustodiev-1920
Nevasta comerciantului cu o oglindă. 1920
Pe atunci, Gabriela Ilieș comenta:

Nevasta negustorului.

Monument de prosperitate, de lux si incredere de sine. E o femeie frumoasa. Formele rotunde nu sunt date neaparat de cerintele epocii, ci de bunastarea familiei sale. Cand o privesti ai impresia ca e usor supradimensionata. E doar asezata in prim plan, iar sotul ei e undeva pierdut in decor, in tocul usii, sters, gras, zugravit in culori neutre, stinse. In comparatie cu ea, el nu prea conteaza. El e doar omul cu banii. Pana si servitoarea femeii e mai importanta, mai apropiata, poate pentru ca o ajuta sa straluceasca. Intreaga casa este plina de lucruri care atrag atentia. Un tapet albastru cu flori spune ceva despre un exces in decorarea interiorului. Opulenta se vede in numarul obictelor din fundal, de care este ea inconjurata. Casetele de bijuterii demonstreaza ca ea are cu ce se impodobi, daca vrea. Rochia femeii este rosie, o culoare cam agresiva, la acea vreme, pentru o femeie casatorita. Peste rochia de matase este asezat un sal de matase, tot o piesa costisitoare, deja prea mult pentru o tinuta de zi..
Acum se priveste in oglinda si e multumita de imaginea pe care si-a creat-o, convinsa ca e atitudinea pe care trebuie sa o prezinte in public. Parca si-ar spune in gandul ei:” Ei, asa da! Asa trebuie sa arate o femeie adevarata!”
... Pe unde mai ești tu, Gabriela ?...
Sursa foto 1
Sursa foto 2

Această postare este înscrisă în serialul cu ”Reflexii” de la SoriN.
Ai putea să mai vezi: 

9 comentarii:

  1. Frumoasa Iulia. :) Imi place si modelul materialului din care e facuta rochia. Despre căţel nu comentez - n-o sa ma opresc prea curand. :)
    Pe scurt: imi place tabloul.

    Imi place comentariul Gabrielei. Nu stiu daca am privit astfel vreun tablou - dar de acum inainte cred ca o voi face. :)
    Weekend minunat iti doresc. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar fi plăcut să comentezi și despre cățel. Nici nu trebuia să te oprești prea curând! ☺
      M-aș bucura enorm dacă ai comenta în felul acesta. Îmi plăceau nespus de mult comentariile Gabrielei și îmi pare rău că a dispărut cu desăvârșire, de peste tot. Chiar mă întreb ce o fi cu ea...

      Weekend minunat și ție, dragă Diana!

      Ștergere
  2. Mie una rochia Iuliei mi se pare foarte chic ... ar putea concura cu cele de la Nina Ricci, Armani, Chloe sau Dior ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceea ce confirmă spusele lui Coco Chanel, că moda se schimbă în fiecare săptămână, dar stilul e o însușire permanentă.

      Ștergere
  3. hornet.natalia27 noiembrie, 2016

    Trebuie sa recunosc faptul ca nu-i cunosteam suficient de bine opera
    lui Boris Kustodiev,si,de aceea i-am acordat cam o zi(!)sa-i studiez
    creatiile(picturile,studiile,gravurile,afisele,ilustratiile de carte,
    sau reviste,etc.)pe care le-am gasit.Desi e clar,stilul sau se incadreaza celui realist si Art Nouveau,apreciez mult si unicitatea
    unor opere;intr-un fel picteaza membrii familiei sale,culorile,
    luminozitatea,tonalitatile portretelor,interioarelor,compozitiilor,
    sunt pline de caldura,iubire fata de ele.Tusele sunt largi,hotarate,
    expresive,foloseste atat pata de culoare,cat si linia,punctul,cu care se joaca frumos,alaturandu-le cu maxim efect.(portretele sotiei,cel prezentat,textura si imprimeul rochiei,peste care se suprapun gratios petele grizate ale cainelui).Se pare ca ii plac animalele,cainii,pisicile,care sunt mai mereu prezente si minunate !
    Un superb portret de femeie(1904),cu violetul si verdele crud,griuri
    pe cer,iar chipul frumos,in tonuri calde.Multe sunt si portretele de
    negustorese si negustori,opulente in opulenta,dar deosebite !
    Alta categorie ar fi compozitiile cu multe personaje,sarbatori,
    targuri,iarmaroace,procesiuni religioase,in care ,Kustodiev foloseste toate mijloacele de limbaj plastic,parca inspirandu-se din impresionism,ba Pissaro,ba un Matisse decorativ,dar din toate
    razbate specificul national rus...Ca sa mai scurtez,apar,in preajma
    miscarilor revolutionare,afise,ilustratii si compozitii, cu multe steaguri de un rosu grizat,"mase de oameni",pe fundal de cosuri de fabrici,1Mai !(1920),"Bolsevic"(afis),cu ochi cruzi,fara expresie,
    multe ilustratii pentru versuri,piese de teatru...(1926).Surprinzatoare sunt si portretele satirice,chiar caracaturale,ale unor pesonalitati din epoca(generali,oameni de stat).Ele alterneaza,totusi,cu dulci portrete de copii,peisaje,in cu totul alta viziune.
    Picteaza,chiar tintuit de boala...Cred ca a fost un vizionar.
    Draga Zina,scuza lungimea textului,adauga si filmuletele trimise si ...iubeste-l !Saptamana buna iti doresc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru completări! Săptămână bună și ție, Natalia!

      Ștergere
  4. aproape ca imi vine sa ating acea rochie, am senzatia ca as simti relieful modelului, in plus Iulia parca abia s-a asezat ca sa putem sta de vorba :)
    incantatoare atmosfera are acest tablou :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Are un stil aparte acest pictor...Insista pe amanunte ale fetei de exemplu, in timp ce restul e oarecum difuz ca si cum n-ar fi important.

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !