2017-01-20

Venus făcându-și toaleta de Peter Paul Rubens, 1608

Reflexii.

Artă. 


venus-facandu-si-toaleta-rubens-1608

(Sir) Peter Paul Rubens (1577-1640), pictor baroc flamand, renumit pentru lucrările sale religioase în spirit catolic contra-reformist, pentru portrete, peisaje, picturi cu subiecte mitologice și alegorice. 

Rubens a fost un umanist cu o educație clasică și un reputat diplomat, înnobilat atât de Filip al IV-lea, regele Spaniei, cât și de Carol I, regele Angliei.
În anul 1568, înainte de nașterea pictorului, tatăl său, calvinist, și mama sa au părăsit orașul Antwerp mutându-se la Köln, din cauza persecuțiilor la care erau supuși protestanții în timpul guvernării ducelui de Alba în Țările de Jos. Părinții pictorului s-au stabilit apoi la Siegen, unde s-a născut Peter Paul Rubens. În 1589, la doi ani după moartea tatălui său, el a revenit, împreună cu mama sa, la Antwerp, unde a fost crescut în religia catolică.
La Antwerp, Peter Paul Rubens a primit o educație umanistă și a început studiul picturii. În anul 1598 a intrat, ca maestru independent, în ghilda Sfântul Luca.
În anul 1600, artistul a plecat în Italia. Aici a fost profund impresionat de picturile lui Tițian, Veronese și Tintoretto, apoi de arta lui Michelangelo, Rafael și Leonardo da Vinci, precum și de Caravaggio. În 1603 a plecat pentru un an în misiune diplomatică la curtea lui Philip al II-lea. Revenit în Italia, a mai rămas acolo timp de patru ani, timp în care a pictat portrete și a scris o carte, ”Palatele din Genova”, ilustrată tot de el.
A revenit la Antwerp în 1609 și a devenit pictorul de curte al suveranilor Țărilor de Jos. Până în 1630 s-a căsătorit și și-a făcut o casă și un studio proiectate de el. A avut mulți elevi, printre care Anthony van Dyck, a colaborat cu Frans Snyders și Jan Brueghel cel Bătrân. A realizat lucrări pentru catedrala Maicii Domnului din Antwerp, dar și ilustrații de carte pentru Balthasar Moretus, proprietarul marii edituri Plantin-Moretus. A pictat pentru Maria de Medici un ciclu de picturi în care este celebrată viața ei și a soțului său, marele rege al Franței Henri al IV-lea. A avut și o activitate diplomatică intensă, călătorind ca trimis al habsburgilor spanioli la Bruxelles, Madrid, Londra, în Italia.

Ultimul deceniu al vieții l-a petrecut la Antwerp, alături de mult mai tânăra sa soție Hélène Forment (el 53 de ani, ea 16). În această perioadă a pictat femei voluptoase, cu forme pline (ca acestea din imagini), care au determinat apariția termenului generic de ”femei rubensiene”.
În urmă cu o vreme, prezentam o altă pictură rubensiană,
femeie-cu-oglinda-rubens-1640
Femeie cu oglindă. 1640
La această operă, Alex comenta:
Frumoasa lectie de istoria artei. Iar Rubens imi place tare mult, mai ales pentru ca i-am admirat numeroasele opere care se gasesc in celebrul Muzeu Bruckental din Sibiu. Cat despre „standardele rubensiene”… eu cred ca stia marele artist mai bine de ce le-a admirat atat de mult pe femeile cu forme generoase!
Iată și un scurt videofilm:

Această postare va fi înscrisă în serialul ”Reflexii” de la SoriN.

Ai putea să mai vezi: 

14 comentarii:

  1. Mie îmi plac femeile cu forme "rubensiene"! Desigur nu exagerate, dar asa ai ce admira ...toate liinile curbe iti spun ceva... fara plastic si botox! :))
    Frumoasa alegerea ta, in acest tablou puditatea femeii este bine pusa in valoare!
    Iti doresc un sfarsit de saptamana minunat Zina draga!
    pupici <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu susțin femeile rubensiene... naturale, nu rotunjite chirurgical!

      Weekend frumos și ție, Ella! Numai bine! ♥

      Ștergere
  2. Imi place in tablourile lui lumina ce inunda chipurile si trupurile. Mi se pare exceptional realizata!
    Multumesc de prezentare, draga Zina! Un weekend minunat iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aș zice că folosește cu măiestrie tehnica clar-obscurului, dar să vedem ce zice Natalia, ea e specialista!

      Weekend minunat și ție, dragă Suzana! ☺

      Ștergere
  3. Privesc... si privesc. :)
    Cred ca e impresionanta opera lui.

    Weekend minunat iti doresc! <3

    RăspundețiȘtergere
  4. Astăzi femeilor rubensiene li se zice ”plus size women” :)
    Mie îmi place felul cum le-a redat carnația ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Iata un nume monumental !Se pot spune multe despre el,ca diplomat si pictor,dar,cel mai bine este sa te cufunzi in culorile si tusele sale
    unice,sa-i privesti picturile in perpetua miscare,viata,simtire si vitalitate!Creatia lui Rubens este un amalgam al traditiei breugeliene realiste cu varfurile Scolii venetiene.Desi in toata
    Europa era apreciat ca maestru al picturii de mari dimensiuni,a
    subiectelor religiose si mitologice,Rubens a fost si un virtuoz al
    portretelor si peisajelor.Dupa studiile sale si in Italia,Rubens isi
    precizeaza propria maniera,individuala a stilului sau inconfundabil.
    In deceniul 1610-1620 cunoaste gloria in Europa,asemanatoare doar cu a lui Tizian;alege numai dramatice din Biblie si scene erotice din mitologie,in compozitii diverse:pe diagonala,in elipsa,in spirala,bogatia de culori,amestecuri,grija pentru detalii,gestica ampla a personajelor,ne uimeste mereu.Cea de a doua sotie,va deveni
    cel mai iubit model,impreuna cu copiii sai;daca n-ai sti ca au fost pictate cam la 1600,aispune ca apartin secolului nostru !
    Este numit,in epoca sa "regele pictorilor si pictorul regilor" !
    Imi plac mult:"Autoportret cu Izabela Brant"(cata minutiozitate in tratarea costumelor,zambetul usor sagalnic al femeii...)"Portretul
    fiicei,Clara",Palaria de paie",etc....
    Am intarziat comentariul,pentru ca am cautat un filmulet fara comentarii(?)si cu imagini cat mai clare,asa ca ti-am trimis...doua,draga Zina ! Un weekend minunat !

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasă lecție de istoria artei. Un mare artist, care impresionează cu talentul și frumusețea operelor sale. Așa cum mai spuneam cândva (sărut mâna pentru menționarea comentariului), este minunat că avem la noi în țară câteva dintre operele reprezentative ale acestui mare pictor. Oricât am admira pe internet sau prin albume, o operă orginală, văzută „față-n față”, trezește mari emoții. Ca și atâția alți mari artiști, impresionează biografia sa și locurile pe unde a trecut, a trăit și, mai ales, a învățat și perfecționat arta picturii. Cât despre frumusețile „rubensiene”, cine ar putea să le conteste? Acelea erau clar standardele de frumusețe de atunci, iar Rubens a fost pasionat admirator al farmecului feminin. Chiar dacă moda se schimbă cu timpul, ceea ce a pictat el rămâne pentru totdeauna în galeria frumosului!
    O seară frumoasă vă doresc cu drag! :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. Minunată lecţie, am sorbit fiecare cuvânt. Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !