2018-02-16

Arta mozaicului (2)

mozaic-la-o-baie-turceasca

Scriam în articolul despre mozaicurile romane că admir arta mozaicului, cât de mult mi-au plăcut mozaicurile văzute la Roma și ce mult m-a impresionat munca mozaicarilor, pe care mi-am închipuit-o inspirată și minuțioasă în același timp.

Niște articole văzute de curând m-au făcut să fac o călătorie prin lume, de data asta cu ajutorul Internetului, pentru a admira arta mozaicului islamic , deci pentru a privi dintr-o altă perspectivă această arta și meșteșug în același timp.
În secolul al VII-lea, un negustor arab, Mohamed, a întemeiat o religie nouă, denumită Islam, care însemna „supunere faţă de Dumnezeul unic”. Mohamed şi-a îndemnat adepţii să aibă grijă de cei săraci şi de cei slabi. El şi-a petrecut întreaga viaţă predicând în oraşele Medina şi Mecca, iar în momentul morţii sale majoritatea arabilor erau deja convertiţi la această credinţă. Cei care cred în Islam sunt numiţi musulmani şi se roagă de cinci ori pe zi. Un muezin îi cheamă la rugăciune din minaretul celei mai apropiate moschei. Moscheile sunt decorate cu texte arabe cursive şi cu modele geometrice, mozaicuri realizate din bucăți de culori diferite de faianță, marmură, piatră. În moschei nu apar niciodată imagini cu oameni sau animale, deoarece Mohamed dorea să împiedice venerarea falşilor zei.
În scurtă vreme islamismul s-a extins din Himalaia până în Pirinei (și azi e în plină expansiune). La început conducătorii, califii, duceau o viață simplă, austeră. Mai târziu au preluat moravurile și înclinația către lux de prin țările cucerite. Cum picturile și sculpturile erau interzise de cartea sfântă – Coranul, palatele, moscheile, casele și grădinile, au fost înfrumusețate cu plante ornamentale, fântâni și, mai ales, mozaicuri. Acestea au devenit adevărate dantele, arabescuri, care adesea sunt cadru pentru citate din Coran, inscripții artistice, în caligrafia specifică.
Nu uitați să dați click pe fotografii pentru mărire !

mozaic-din-alhambra-spania
Mozaic din Alhambra, Spania
mozaic-islamic-din-pakistan
Mozaic islamic din Pakistan
fatada-cu-mozaic-islamic-trapani-sicilia
Fațadă cu mozaic islamic - Trapani, Sicilia, Italia
mozaic-islamic-din-taj-mahal
Mozaic islamic din Taj-Mahal 

alt-mozaic-din-taj-mahal
Alt mozaic din Taj-Mahal



mozic-la-o-fantana-marocana
Mozaic la o fântână marocană

Sursa foto

*

Urmează Arta mozaicului (3)

Ai putea să mai vezi:
Arta mozaicului (1) - mozaicuri romane

8 comentarii:

  1. Tare impresionante. Mai ales ca sunt realizate si pe suprafete mari, nu sunt simple tablouri in doua dimensiuni!
    Multumesc de prezentare, Zina draga! Un weekend colorat si vesel sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ți-au plăcut!
      Weekend frumos, dragă Suzana!

      Ștergere
  2. Capodopere! Arta pura intr-adevar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt superbe! Eu chiar visez sa imbrac in mozaic cateva suprafete de prin casa, in special pervazurile, daca imi fac timp chiar vreau sa ma apuc de asa ceva. Si pe mine ma fascineaza acest mod de a decora, presupune multa rabdare, dar rezultatele sunt pe masura efortului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei! Îți doresc succes! Să faci poze, sa vedem și noi! ☺

      Ștergere
  4. O formă de civilizație care a rămas un apanaj al timpurilor trecute...

    RăspundețiȘtergere
  5. Da,adevarat se realizau mozaicuri minunate ca idei,dar si de mare calitate de exacutie !Cele prezentate de tine stau marturie;si cate altele,cele persane(Poarta zeitei Istar,Arcasi
    mozaic din Susa,etc.).Tehnica din vechime e cea mai rezistenta,dar tehnologia actuala capata supramatie !
    O saptamana cu buna dispozitie,draga Zina,ca vreme buna...ioc !

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !