2014-03-15

ARDEI UMPLUȚI CU CARNE

Rețete culinare pe înțeles

Rețete cu carne de porc


ardei-umpluti-cu-carne

Ardei umpluți cu carne 
• 12 ardei grași mijlocii ( sau 3-4 ardei, 2-3 dovlecei-zucchini, 2-3 roșii mari)   • 1/2 kg roșii medii   • 1 kg carne macră de porc (sau 1/2 porc și 1/2 vită)  • 1 ceapă   3 linguri cu orez   1-2 linguri cu pastă de tomate   2 legături de pătrunjel   ulei   sare   piper. 
Cantitățile sunt orientative. Eu fac întotdeauna două crătiți, fiindcă prima se mănâncă pe loc ! :D
  • Se curăță ceapa și se toacă mărunt sau se rade cu răzătoarea mică. Orezul se alege, se spală și se scurge. Într-o tigaie se încing 2 - 3 linguri de ulei și se călesc, la foc potrivit, ceapa și orezul (se lasă să ajungă aproape de prăjire, se toarnă puțină apă rece peste ele și se acoperă; se repetă de 3-4 ori). Se ia de pe foc, se descoperă și se lasă la răcit.
  • În acest timp se spală bine toate legumele și verdețurile. Ardeilor li se taie un capacel, se scot toate semințele și vinele. Dacă umpleți și dovlecei, se rade ușor coaja cu un cuțit, apoi se curăță mijlocul, delicat, cu o linguriță, cu grijă să rămână fundul de 1 cm grosime. Asemenea și la roșiile mari, mai puțin rasul cojii. Roșiile mijlocii se taie de-a latul în felii groase, care vor servi drept capacele după ce umpleți ardeii. Miezul și zeama roșiilor se adaugă la sos.
  • Se spală și se curăță frunzele de pătrunjel, apoi se toacă mărunt. Din pasta de tomate, apă rece  și 2-3 linguri de ulei, sare și piper se pregătește sosul (merge și un păhărel mic de vin). Dacă doriți sosul puțin mai gros, frecați la început 1 linguriță de făină cu apă rece, apoi adăugați celelalte componente ale sosului.
  • Se frământă carnea tocată cu ceapa și orezul călite, sare, piper, jumătate din pătrunjelul tocat, 1 pahar cu apă rece turnată puțin câte puțin.
  • Se pune un strat de ulei pe fundul cratiței în care vor fierbe ardeii umpluți, apoi se umplu ardeii, fără a apăsa umplutura și se pune la fiecare un căpăcel de roșie.
  • Se pune cratița pe foc iute, ca să se prăjească puțin ardeii ( 5 minute de când încep să sfârâie). Mâncarea va căpăta o aromă deosebită. Se toarnă apoi sosul, se acoperă și se lasă să fiarbă 40-50 minute la foc mic.  Se dau apoi la cuptorul bine încins în prealabil 5-10 minute, apoi se scot, se presară restul de pătrunjel, se acoperă.
  • Se servesc cu iaurt sau cu smântână și un pahar de vin alături.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ai putea să mai încerci și alte rețete cu carne de porc:

2 comentarii:

  1. Zina Doamna, mare minune si-o gateala de soi sunt ardeii umpluti. Permite-mi rogu-te sa sez aci un link catre o alta care mi-a sucit mie mintile...
    http://oalalumii.wordpress.com/2013/10/04/gateala-de-soi-ardeii-umpluti-stuffed-peppers/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, aceia sunt mai elaborați și un pic mai grei pentru ficat. E drept că unii nici nu știu că au acest organ ! Dar și când află... :))

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !