2014-03-14

Curcan la cuptor

Rețete culinare pe înțeles

Rețete cu pui

curcan-la-cuptor
Curcan la cuptor
De câţiva ani, la noi acasă meniul de Crăciun cuprinde friptură de curcan în loc de porc, iar dacă nu facem de Crăciun, atunci de Revelion sau de Paşte. Nu sunt prea multe reţetele de preparat curcanul, aşa că vă ofer reţeta mea de curcan la cuptor. Am găsit eu ceva reţete, Adi Hadean a publicat chiar două, dar voiam să fac curcanul întreg (de fapt aproape întreg) la cuptor.

• 1 curcan între 3,5 şi 4,5 kg  • 1 căpăţână usturoi  • un pachet de unt  • o linguriţă sare şi 1/2 linguriţă piper  • un pahar de vin alb  • folie de aluminiu
  • Se taie capetele aripilor, gâtul, se scot organele interne (ficatul, pipota, inima) şi se pun deoparte pentru o ciorbiţă. Se şterge bine curcanul cu şervet de hârtie, să rămână cât mai uscat.
  • Se curăţă usturoiul şi se zdrobeşte într-un castron ca pentru mujdei
  • Se freacă untul cu usturoiul, adăugând pe parcurs sarea şi piperul.
  • Se unge curcanul pe dinafară şi pe dinăuntru cu pasta rezultată, se înveleşte bine în folie de aluminiu şi se aşează într-o tavă, fără nici un adaos.
  • Se dă la cuptor, la foc potrivit şi se lasă atâtea jumătăţi de oră câte kg are curcanul. De exemplu, dacă are 4 kilograme, se lasă 2 ore.
  • Se scoate din cuptor, se înlătură folia de aluminiu (cu grijă, că frige rău !), se stropeşte cu vin şi se mai bagă pentru vreo 15-20 de minute, să se rumenească la suprafaţă.
  • Pentru curcan la cuptor se poate prepara o garnitură de orez sau de piure de cartofi cu sos de mere.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !