2014-03-16

Friptură de vită cu legume

Rețete culinare pe înțeles

Rețete cu carne de porc,vită sau miel

friptura-de-vita-cu-legume
Friptură de vită cu legume
 1 kg de carne de vita   100 g slanina   2 ciuperci   5 linguri cu ulei  • 1/2 pahar cu vin rosu  • 1 - 2 gulii   1 ceapa  • 1- 2  morcovi   1 ardei gras   1 lingura cu faina  • sare si piper  1 cana cu zeama de carne sau cu zeama de zarzavat *
  • Pentru friptura de vita in vin se curata carnea de vine si de pielite, se spala, se taie felii groase  de 2 cm si se bat feliile usor pe ambele fete.
  • Se taie marunt slanina si ciupercile, in bastonase groase cat batul de chibrit si lungi cam de 1 cm.
  • Se impaneaza carnea cu o parte din slanina si ciuperci, se sareaza si se presara piper.
  • Ceapa se toaca marunt, guliile si morcovii se taie rondele, ardeiul se taie fasii.
  • In tava de friptura se incinge uleiul, se adauga restul de slanina si ciuperci, precum si ceapa tocata. Se rumenesc putin, apoi se adauga feliile de carne, rondelele de gulii si de morcovi, fasiile de ardei,  zeama de carne si se da la cuptor.
  • Cand carnea este bine patrunsa, se scoate din cuptor. Se scurge zeama intr-o tigaita ce se pune pe foc moale, se dauga faina amestecand continuu, un praf de sare si vinul. Se da intr-un clocot, amestecand mereu, apoi se toarna inapoi peste friptura si se acopera.
  • Friptura de vita in vin se poate servi fie cu orez, fie cu paste fainoase, fie cu cartofi natur.
________
* Un obicei vechi, dar bun, este de a evita adaugarea de apa in mancare. Se prefera adaugarea de zeama de carne sau, in cel mai rau caz, de zarzavat. Cand fierbem carnea de vita pentru supa, oprim intr-o sticla ( de preferat din sticla !) o cana de zeama si o pastram in frigider. Acelasi lucru se poate face cand fierbem zarzavat pentru supa, ori ca garnitura pentru vreo friptura: oprim zeama si o punem la frigider. Fripturile si mancarurile gatite cu zeama de carne sau de zarzavat (sau chiar de oase de vita) sunt mult mai savuroase decat daca sunt preparate cu apa.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !