2014-03-27

GĂLUȘTE CU PRUNE

Rețete culinare pe înțeles.

Rețete de prăjituri (Deserturi).




galuste-cu-prune-produsul-finit


A venit vremea să facem galuste cu prune (dar și gem de prune, și încă unul special !) Cum vremea asta trece repede, nu pregetați, faceți măcar o dată într-o toamnă acest desert tradițional minunat.


 5 cartofi mari  • 15 prune mici și coapte (iarna pot fi prune congelate sau prune uscate și rehidratate)  • 1 linguriță (cu vârf) cu unt netopit  • 6 linguri cu ulei   5 linguri cu pesmet   1 ou  • 200 g făină   zahăr-pudră • scorțișoară pudră   sare
  • Se spală bine cartofii și se fierb în coajă. În timp ce fierb, se spală bine prunele și li se scot sâmburii. Cartofii fierți se curăță și se dau fierbinți prin răzătoarea mică.
galuste-cu-prune-componentele

Componentele
  • Din cartofii rași, ou, unt și făină, se frământă o cocă mai vârtoasă. Coca se face sul, cam de 5 cm diametru.
  • Se pun la fiert 2 l de apă și o linguriță de sare, într-o cratiță de 3 l.
  • Se dă cuțitul prin făină și se taie sulul în 15 felii. De fiecare dată se dau palmele prin făină, apoi se întinde o felie în palmă și se pune la mijloc o prună. Se adună bine aluatul în jur, să nu se vadă pruna, se dă prin făină și se freacă ușor în palme pentru a modela o sferă, apoi se așează pe o folie de plastic până când se fac toate găluștele.

galuste-cu-prune-asamblarea


Asamblarea
  • Găluștele se introduc, pe rând, în apa care clocotește. După 1 minut se mișcă ușor cu o lingură de lemn, ca să nu se lipească, se dă focul mai mic, se acoperă parțial cu capacul și se lasă să fiarbă încet cam 20 de minute.
  • Găluștele fierte se scot din apă cu spumiera și se scurg bine fiecare, apoi se pun pe un platou, lăsându-se să se răcească puțin. Într-o tigaie se încinge uleiul, apoi se adaugă pesmetul și se rumenește puțin, la foc mic. Găluștele se dau, pe rând, prin pesmetul rumenit. Se trec apoi pe platou, unde se pudrează cu zahăr pudră și, opțional, cu puțină scorțișoară.
  • De regulă, se servesc calde. Dacă trebuie să aștepte, se țin, acoperite, pe un vas cu apă fierbinte. Mie îmi plac mai mult reci, parcă li se simte gustul mai bine.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !


Ați putea să mai încercați și alte rețete de prăjituri (deserturi):

2 comentarii:

  1. Offf, de cand nu am mancat!:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi, scumpa mea, rețeta e aici, prunele și cartofii sunt la piață, ce mai aștepți ?! ☺

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !