2014-03-07

Moda anilor '80

Moda

moda-anilor-80-trupa-abba
Moda anilor 80: Trupa Abba, în salopete și frac !
Moda anilor 80 a cunoscut o mare densitate de tendințe. Moda Disco, moda Punk, moda Hip-hop, moda Madonna, moda Michael Jackson, moda Heavy Metal, fiecare a avut o contribuție majoră pentru a contura amalgamul complex al modei acelei perioade.
Chiar dacă fiecare modă și-a avut particularitățile sale, în anii 80 au existat elemente definitorii indiferent de curente și stiluri.
madonna
Madonna, regina muzicii pop

michael-jackson
Michael Jackson
Culorile vii și materialele strălucitoare, spandex și lurex, au dominat la începutul acestui deceniu, retrăgându-se încet-încet către sfârșitul lui, în fața altora, mai potolite și mai șterse.
Hainele femeilor au încercat să le susțină statutul de femei stăpâne pe soarta lor, capabile că concureze cu bărbații, prin adăugarea de umeri falsi la rochii, bluze, taioare.
joan-collins-dinastia
Joan Collins (Dinastia)
linda-gray-dallas
Linda Gray (Dallas)
printesa-diana
Prințesa Diana
În ținuta din afara locului de muncă s-au afișat fuste scurte din denim, tricot, piele, și jambiere colorate, influență a sportului-rege în moda anilor 80, aerobicul. De asemenea, bluzele lungi, cu mânecile largi și căzute pe un umăr, puloverele lungi și largi, din mohair. Geaca a devenit un obiect vestimentar de nelipsit și s-au purtat mult pantalonii-salopetă, dar și pantalonii-parașută.
jane-fonda-la-aerobic
Jane Fonda la aerobic
mc-hammer
MC Hammer
Bărbați și femei au purtat trening nu numai la practicarea unui sport, ci și în împrejurări în care voiau să se simtă lejeri, în parc, la plimbare, la picnic, în drumeții. Și treningurile au fost viu colorate, cu imprimeuri pe piept.
Și în privința pantofilor, moda anilor 80 a avut caracteristicile sale. Pantofii viu colorați cu tocuri înalte, unii cu platformă, au coexistat cu pantofii de pânză, fără toc și cu pantofii de plastic moale, strălucitori și foarte divers colorați.
Părul femeilor a fost de preferință lung, cu coafuri căutat neglijente, foarte adesea cu o bandană îngustă pe frunte, iar deasupra un moț îndrăzneț. Tunsorile bărbătești au cunoscut exagerări datorită punkiștilor și metaliștilor. Chiar și bărbații obișnuiți au adoptat frizuri cu părul ceva mai lung, perciunii, însă s-au scurtat mult față de deceniile anterioare.
Cerceii cât mai lungi, până la umăr, au fost bijuteriile caracteristice, dar acum au început să poarte cercei, scurți, desigur, și bărbații. A izbucnit moda bijuteriilor mari, groase, vizibile. S-au purtat mănușile fără degete, din toate materialele posibile, dar mai ales de dantelă și de piele fină. Ochelarii de soare Ray-Ban au devenit un accesoriu aproape obligatoriu.
Sigur că în moda anilor 80 a existat și curentul mai ”cuminte”, fără exagerări, mai ales în lumea oamenilor de afaceri, cum a existat în fiecare perioadă. Dar iată că nu acesta a rămas în memoria oamenilor…

~~~~~~~~

Ai putea să mai vezi:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !