2014-03-09

PLACHIE DE CARTOFI

Rețete culinare pe înțeles.
Mâncăruri fără carne.

Rețete de post.

plachie-de-cartofi
Pentru o dietă ușoară, cu hrană vegetariană, pentru curățarea organismului de grăsimi și toxine. Sau pentru post. Iar pentru membrii familiei care nu se pot lipsi cu nici un chip de carne, puneți lângă mâncarea preparată fără carne o felie de carne fiartă sau friptă, un copan, un cârnăcior și gata !
 6 cartofi mari  •  4 cepe potrivite  • 1 căpățână de usturoi   4 ardei grași   4 roșii potrivite (sau o cutie mare de roșii decojite)  ulei, sare, piper  1 legătură de mărar sau un plic de mărar uscat • 1/2 pahar vin roșu (merge și alb !)
  • Cu cel puțin 2 ore înainte de a începe prepararea se spală bine cartofii și se pun să fiarbă în coajă. Când sunt gata, se scurg și se dau la răcit.
  • Ceapa curățată se taie Julien - în jumătăți, apoi fiecare jumătate în felii subțiri. Usturoiul curățat se taie feliuțe.
  • Se încing vreo 4 linguri de ulei și se rumenesc ceapa și usturoiul, amestecând mereu. În acest timp se taie ardeii spălați și curățați în lung, în patru, apoi fiecare fâșie de-a latul, în fâșii de 3-4 mm grosime.
  • După aproximativ 15 minute se adaugă ardeii și se amestecă des. În acest timp se decojesc roșiile și se taie cubulețe.
  • Se adaugă roșiile (și zeama, dacă au fost în cutie), vinul, sarea și piperul măcinat. Se amestecă și se fierbe acoperit cam 20 de minute. În acest timp se curăță cartofii de coajă, se taie în jumătăți, iar jumătățile, de-a latul, în felii grosuțe, cam de 5 mm.
  • Se adaugă și cartofii, amestecând ușor, și se dă la cuptorul încins în prealabil. După aproximativ 15 minute se oprește focul, se scoate cratița, se presară mărarul tocat și se acoperă. Lângă o plachie de cartofi merge și un păhăruț de vin alb !

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ați putea să mai încercați și alte rețete de post, de mâncăruri fără carne:

4 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. te așteptăm cu drag, dar până când ajungi tu de la mare la București, cred că se termină ! Ne place la toți foarte mult.

      Ștergere
  2. Cred ca pana fac sosul mananc deja cartofii fierti in coaja :) Imi plac enorm cartofii si o sa tin minte reteta, numai sa am timp sa fac ceva mai elaborat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi păcat, Dani ! Și mie îmi plac cartofii, pregătiți în orice fel. Răbdarea pe care ai avea-o așteptând să se facă sosul ar fi răsplătită cu un gust de o savoare rară. Ar fi și pe placul zeilor din Olimp ! :))

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !