2014-03-18

SARMALE ÎN DOVLEAC SAU ÎN OALĂ DE LUT. Rețete culinare pe înțeles

Rețete cu porc/vită/miel
O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !
pastorel-sarmale-in-dovleac
Sarmale în dovleac, după Păstorel Teodoreanu
Prietena mea, Gabriela-Amarylla, știindu-mă mare amatoare de rețete culinare, mi-a trimis mai demult  prin e-mail rețeta de sarmale concepută în versuri de Păstorel Teodoreanu, urmată de rețeta în proză, cu mult mai multe detalii practice. Pe prima am publicat-o sub titlul Sarmale în versuri. Iat-o aici pe cea de-a doua, numai bună de încercat.

Sarmale în dovleac sau în oală de lut
(Rețeta după Păstorel Teodoreanu)
Ingrediente:
  • 500 de grame de carne de porc grasă (ceafa)
  • 500 de grame de carne de vită
  • 200 de grame de slăninuţă afumată (tăiată felii)
  • 2 verze murate
  • 2 linguri zdravene de untură de porc
  • 1 cană de orez
  • 3 cepe
  • 2 ardei graşi
  • 1ou
  • 1 lingură boia de ardei dulce (opţional, pentru gusturi ardeleneşti)
  • 1 linguriţă de chimen măcinat
  • 2 linguri cimbru uscat
  • 3 roşii
  • 5 linguri pastă de tomate
  • sare
  • piper
  • 1 dovleac mare
Preparare:
Dacă folosiți drept vas pentru fiert un dovleac, spălați-l, ștergeți-l, decupați-i un capac și curățați-l de semințe. Dacă folosiţi o oală de lut, pregătiți oala corespunzător. Înainte de folosire, oala se scufundă pentru o jumătate de oră în apă rece.

Umplutura
  1. Tăiaţi carnea de porc şi cea de vită în bucăți mari şi tocaţi-o. Spălaţi orezul în câteva ape reci. Scurgeţi-l.
  2. Curăţaţi cepele, îndepărtaţi cotorul cu seminţe al ardeiilor. Tocaţi ceapa şi ardeii mărunt.
  3. Topiţi untura într-o cratiţă adâncă (să încapă toată umplutura).
  4. Adăugaţi ceapa şi ardeiul tocat şi sotaţi-le până se înmoaie.
  5. Adăugaţi orezul şi amestecaţi-l bine până devine translucid.
  6. Adăugaţi chimenul măcinat, boiaua de ardei şi rumeniţi-le uşor cu ceapa, orezul şi ardeii.
  7. Luaţi cratiţa de pe foc şi adăugaţi carnea tocată. Amestecaţi bine compoziţia, încorporaţi o lingură de cimbru, asezonaţi cu sare şi piper.
  8. După ce amestecul s-a răcit, încorporaţi oul.
Constructia:
  1. Tocaţi o farfurie de varză din frunzele mai groase. Decojiti şi tocaţi roşiile.
  2. Aşezaţi un pat  de varză fin tocata  pe fundul dovleacului sau oalei.
  3. Adăugaţi şi câteva feliuţe de slăninuţă.
  4. Aşezaţi câte o foaie de varză în palma deschisă, puneţi câte o lingură de umplutură şi rulaţi: răsuciţi pentru a obţine nişte rulouri, pe care le închideţi la capete ulterior, introducând capetele dinspre exterior spre interior.
  5. “Clădiţi” sarmalele în dovleac sau oală, în straturi succesive, intercalate pe alocuri cu roşii tocate şi felii de slăninuţă pe margine.
  6. După ce aţi terminat, acoperiţi sarmalele cu restul de varză tocată, roşii tocate, bucăţele de slănină şi o lingură de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguţă).
Fierberea:
  1. Porniţi cuptorul .
  2. Introduceţi dovleacul sau oala la cuptor.
  3. Fierbeţi sarmalele timp de vreo 4 ore.
  4. Opriţi focul şi lăsaţi dovleacul/oala să  se răcească câteva ore.
  5. Scoateţi dovleacul/oala, introduceţi la rece, într-o cămară sau pivniţă săpată în pământ şi lăsaţi să se odihnească până a doua zi.
Cele mai bune sarmale sunt cele de a doua zi (consumate la o zi după fierbere), reîncălzite.
Sarmalele servesc fierbinţi, cu mămăligă (sau pâine), smântână grasă şi ardei iute. Firește, alături să fie și un pahar cu vin !

Pofta buna la sarmale în dovleac !


Ați putea să încercați și alte rețete de sarmale:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !