2014-03-05

SUPĂ-CREMĂ DE LEGUME CU CRUTOANE.

Rețete culinare pe înțeles.

Rețete de supe.

Rețete de post.

supa-crema-de-legume-cu-crutoane
Supă-cremă de legume cu crutoane
 1 ceapă mare   3-4 cartofi mari   4 morcovi mari  • 2 rădăcini de pătrunjel mari   1 țelină   1 lingură cu chimen   1/3 cană cu ulei  • 1 linguriță cu sare    1 cană cu lapte (optional)  • 1 ardei gras (optional)  • 1 cutie mică cu mazăre sau o cană cu mazăre nouă (opțional)
Sfaturi:  
 Înainte de a începe să faceți supa-cremă de legume, tăiați în cuburi 5-6 felii de pâine și puneți-le într-o tavă uscată la cuptor, cu focul foarte mic. Când se îngălbenesc tare, crutoanele pentru supă sunt gata.  
 Pe măsură  ce se curăță zarzavaturile și legumele de coajă, cotor etc. se pun într-un castron cu apă rece. După ce se termină operația de curățare, se spală bine sub jet de apă caldă apoi se lasă tot în apă rece, până se pun în supă.
  • În oala cu 4-5 litri de apă rece se pun uleiul, ardeiul și ceapa întreagă, crestată în cruce. Se așeaza pe foc potrivit, acoperind oala.
  • Când fierbe apa, se adaugă morcovii, rădăcina de pătrunjel și țelina tăiate în cubulețe cu latura de 2-3 cm.
  • După aproximativ 20 de minute se adaugă cartofii tăiați în jumătăți și mazărea scursă de lichidul conservant și clătită bine cu apă rece.
  • După o jumătate de oră se scot toate din oală cu spumiera, ceapa și ardeiul se aruncă, iar restul se pasează în blender (mixer, robot), ori se trece prin sită și se pune înapoi în oala cu supă. Se adaugă sarea (și laptele, dacă punem) și se acoperă parțial, lăsând oala pe foc mic.
  • Într-o tigăiță sau crăticioară uscată se rumenește chimenul câteva minute, până emană un miros specific (nu de ars !). Se răstoarnă în supă, se acoperă, se mai lasă 5 minute pe foc, apoi se ia de pe foc. După dorință, se poate adăuga un cub de unt.
  • Se servește cu crutoane. Celor care vor neaparat carne li se pot înlocui crutoanele cu mici cubulețe de piept de pui fiert în apă sărată.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ați putea să mai încercați și alte rețete de borșuri, ciorbe, supe:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !