2014-04-04

CIDRUL, între vin și bere. Rețete culinare pe înțeles

Rețete de băuturi
O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !
cidru-frantuzesc
Nici vin, nici bere: cidru (aici, franțuzesc)
În revanșă la invitația lui Ratatouille la o bere sau un șpriț, iată o băutură care nu e nici bere, nici vin: cidrul. Specific în egală măsură Angliei și Franței medievale, astăzi regăsim această băutură în cele două țări, dar și în Germania, Spania și SUA.


De ce se spune că este între vin și bere ? Ca și vinul, este fermentat din fructe și poate avea diverse și complexe arome. Ca și berea, este slab alcoolizat, 6-7 % concentrația de alcool, și e mai bun la gust atunci când este puțin spumos. În urma dublei distilări a cidrului, rezultă bautura numită Calvados, cu o concentrație alcoolică de 40 %.

Cidru de mere

• 6 kg mere   1,5 kg zahăr  • 3 l apă
  • Merele se spală, se curăță de cotor și coajă, se zdrobesc și se pun într-un vas mare.
  • Într-un litru de apă se fierbe jumătate din cantitatea de zahăr - 750 grame. Siropul fierbinte se toarnă peste mere.
  • Se acoperă vasul și se lasă să se fermenteze. Se amestecă zilnic.
  • După trei zile se face alt sirop cald, din ceilalți doi litri de apă și restul de zahăr - 750 grame. Se toarnă în vas și se acoperă cu o pânză subțire. Se lasă vasul să fermenteze în continuare într-un loc întunecos și răcoros, câteva săptămâni. Se trage cidrul limpede în alt vas și se mai lasă, apoi se repetă, până când se limpezește.
Cidru cald

  3 kg de mere  • 2 batoane de scorțișoară   1/2 linguriță cu nucșoară pulbere   coajă de la 1/2 portocală și 1/2 lămâie
  • Merele se spală, se curăță de coajă și de cotor și se introduc în storcătorul de fructe.
  • Sucul de mere obținut (aproximativ 1,5 litri) se toarnă într-o oală.
  • Se taie cojile de lămîie și de portocală în fâșii foarte subțiri. Se adaugă în sucul de mere, împreună cu scorțișoara și nucșoara. Se pune la fiert și se lasă până când începe să clocotească. Se ia imediat de pe foc.
  • Se poate servi fierbinte, presărat cu scorțișoară, sau rece, după preferințe și anotimp.

========


Ați putea să mai încercați și alte rețete de băuturi:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !