2014-04-04

CVASUL, strămoșul berii. Rețete culinare pe înțeles

Rețete de băuturi
O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !
cvasul
Cvasul
Dacă anterior v-am prezentat cidrul, o băutură situată între vin și bere, ca gust, aspect și tărie, azi e rândul alteia, cvasulBăutură dulce-amăruie, cu un conținut de alcool foarte scăzut, între 0,7% și 2, 2%, specific rusească. Rușii spun că a fost inventată în Mesopotamia și a trecut de acolo, prin Armenia, la ei.


Cvasul este o bautura fermentată din pâine, grâu, secară, orz sau hrișcă, cu zahăr și fructe. Poate fi aromatizat cu zmeură, stafide sau lămâi. Când începe să fermenteze, se toarnă în sticle și se pune la rece, unde rezistă timp de câteva luni.

Cvas de pâine neagră

• 1/2 kg pâine neagră de secară  • 15 g drojdie de bere   100 g zahăr   100 g stafide   6 litri apă
  • Se fierbe apa în clocote.
  • Se taie pâinea felii și se usucă în cuptor. Feliile se pun într-o oală, apoi se toarnă deasupra apa clocotită, se acoperă și se lasă să stea 3-4 ore.
  • Se strecoară apoi și în lichidul obținut se adaogă drojdia de bere și zahărul. Se acoperă cu un șervet și se lasă la loc călduț să fermenteze câteva ore (6-7).
  • În fiecare sticlă în care se va pune cvasul se pun câteva stafide.
  • Când începe să facă spumă, se strecoară din nou, apoi se toarnă în sticle. Se astupă cu dopuri sterilizate și se pun la rece. După 3-4 zile se poate consuma.
Cvas din fructe

 1 lămâie   100 g stafide   400 g zahăr  • 15 g drojdie de bere   6 litri apă   1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu alimentar
  • Se fierbe apa în clocote.
  • Într-o oală se pun zahărul, lămâile spălate și tăiate bucăți și stafidele. Se toarnă deasupra apa clocotită și se acoperă vasul cu un șervet.
  • Se desface drojdia în puțină apă călduță. Când lichidul s-a răcit, se adaugă drojdia și bicarbonatul. Se acoperă iar cu șervetul și se lasă la fermentat pentru 12 ore. După aceasta se strecoară și se toarnă în sticle în care sunt câte două-trei stafide.
  • Se astupă sticlele cu dopuri sau cu celofan legat cu sfoară, se mai țin două ore la cald, apoi se pun la rece.

~~~~~~~~

Sursa foto

Ați putea să mai încercați și alte rețete de băuturi:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !