2014-04-05

GEM DE GUTUI

Rețete culinare pe înțeles.

Rețete de conserve.

gem-de-gutui-la-final

• 700 g gutui curățate (4 gutui mari)   1 kg de zahăr   sucul de la 1/2 lămâie   1 baton de scorțișoară
  • Se spală bine gutuile, se curăță de coajă și de cotor. Se taie bucăți, care se rad prin răzătoarea mare, manuală sau la robot. De îndată ce se rade o cantitate, se trece într-un castron și se acoperă cu un șervet, altfel se înnegresc.
  • În cratița specială pentru gemuri și dulcețuri se fierbe zahărul cu 0,5 l apă și cu sucul de lămâie. Se fierbe până când se dizolvă zahărul.
  • Se adaugă fructele și batonul de scorțișoară și se fierb la foc potrivit până când gemul se leagă ( 2-3 ore), amestecând mereu, ca să nu se prindă de fundul cratiței. Aflăm dacă s-a legat gemul astfel: punem pe o farfurioară o cantitate mică de gem, cu o linguriță. Lăsăm să se răcească, apoi trasăm o linie prin mijloc cu vârful linguriței. Dacă marginile nu se unesc, gemul este legat.
  •  Când gemul este gata, se adună spuma cu o lingură de lemn (numai pentru gemuri și dulcețuri), se scoate batonul de scorțișoară și se acoperă cratița cu un șervet foarte curat, umezit cu apă rece și bine stors (ca să nu se zaharisească). După ce se răcește, gemul se pune în borcane.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ai putea să mai încerci:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !