2014-04-10

MÂNCARE DE MAZĂRE CU FRIGANELE

Rețete culinare pe înțeles.

Rețete de mâncăruri fără carne.

Rețete de post. 

mancare-de-mazare-cu-friganele

O rețetă din categoria rețetelor de mâncăruri fără carne, iar fără friganele se încadrează și la rețete de post.


Mâncare de mazăre

• 1 kg mazăre boabe proaspete sau congelate  • 1 ceapă  • 1 cartof mare  •  1 roșie mare sau 2 mici, proaspete sau dintr-o conservă de roșii în bulion  • 1 linguriță cu zahăr, rasă  • 1/2 linguriță cu pastă de tomate  • 1 legătură de mărar  • ulei, sare, piper

  • Se curăță ceapa și cartofii și se spală bine. Cartofii se taie în cubulețe. Roșia se spală, se decojește (dacă este proaspătă) și se taie și ea în cubulețe. Mărarul se toacă mărunt.Pasta de tomate se diluează în 1/2 cană cu apă rece.
  • Ceapa se toacă foarte mărunt, se încinge uleiul (fără să scoată fum) și se rumenește ceapa timp de 5 minute, amestecând mereu. Se fierbe apoi înăbușit, adăugând din când în când câte puțină apă rece și acoperind cratița cu capacul.
  • După 15 de minute se adaugă o cană mare cu apă caldă. Când fierbe, se pun mazărea și cartofii și se lasă să fiarbă 30 de minute, apoi se adaugă roșiile și pasta de tomate, precum și zahărul, sarea, piperul. Se mai lasă 15 minute, apoi se adaugă mărarul tocat, se acoperă și se ia de pe foc.
Friganele

O completare plăcută la mâncarea de mazăre.

• 8 felii grosuțe de pâine nu prea proaspătă  • 1 ou  • o ceașcă cu lapte  • sare și piper  • ulei
  • Se bate bine oul într-o farfurie de ciorbă, se adaugă laptele rece și se amestecă bine.
  • Se pune uleiul la încins. Se înmoaie, pe rând,  feliile de pâine, în laptele cu ou, se iau repede din farfurie, să nu se înmoaie pâinea, se scurg puțin și se pun în uleiul încins. Se supraveghează atent, fiindcă se ard foarte ușor. Se întorc pe cealaltă parte o singură dată, apoi se iau din tigaie, scurgând bine uleiul. Eventual se scot pe șervet absorbant. Se presară deasupra sare și piper.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !


Ai putea să încerci și alte rețete de mâncăruri fără carne:

4 comentarii:

  1. Si uite asa o sa fac niste friganele pt micul dejun,ca n-am mai mancat de anul trecut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da ! Iar dacă le vrei pentru (cacao cu) lapte, la copii, schimbă sarea și piperul cu un pic de zahăr, iar pe deasupra pudrează cu puțin zahăr-pudră. O să le placă mult !

      Ștergere
  2. de cand nu am mai facut friganeleeee...:)

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !