2014-04-03

PÂINE DE CASĂ (2)

Rețete culinare pe înțeles

Rețete de pâine

paine-cu-seminte
Pâine de casă cu semințe
Pâine de casă cu semințe

 1 kg făină albă   0,5 kg tărâțe de grâu  • 100g susan  • 100 g mac   50 g semințe dovleac decojite • un pliculeț de drojdie uscată   250 ml apă sau borș   150 ml ulei  • o lingură cu sare
  • Într-un vas se amestecă bine făina cu tărâțele, ”pe uscat”.
  • Semințele de dovleac se taie în două bucăți.
  • În vasul de frământat, mai mare, se amestecă apa sau borșul  cu uleiul, drojdia, sarea, semințele (se opresc câte o lingură de susan și una de mac pentru a presăra deasupra), apoi se adaugă puțin câte puțin amestecul de făină cu tărâțe. Se frământă până se obține un aluat nu prea tare, elastic. Pentru frăgezire, aluatul se bate puțin.
  • Se modelează sub formă de chifle sau pâinițe mici ori de pâine mare, se presară semințele păstrate pentru asta și se dau la cuptor, în tava tapetată cu făină, la foc potrivit, cam 3/4 oră, până se rumenesc.
Pâine de casă cu ceapă și măsline

 500 g făină   2 ouă  • 50 g măsline (fără sâmburi)    1 ceapă mărișoară   1 cubuleț de drojdie   2 linguri cu zahăr   250 ml apă   sare • ulei   unt
  • Cu câteva ore înainte de a începe prepararea se aduc toate componentele în bucătărie, la cald.
  • Cu cel puțin o oră înainte de frământat, se face maiaua într-o cană, din puțină apă călduță, drojdia sfărâmată și amestecată și zahărul. Se lasă la cald, la crescut.
  • Se toacă ceapa foarte mărunt, ori se dă prin răzătoarea mică, apoi se călește în puțin ulei încins până devine aurie. Se lasă să se răcească.
  • Se scot sâmburii din măsline, apoi se toacă mărunt.
  • Se bat ouăle ca pentru omletă.
  • Se pune făina în vasul pentru frământat, iar în mijloc se toarnă maiaua. Se adaugă ouăle, ceapa, măslinele și sarea. Se frământă un aluat elastic, mai adăugând făină sau ulei, după caz. Se lasă la crescut la cald, timp de o oră.
  • Se unge tava cu unt și se tapetează cu făină. Se modelează chifle sau pâinițe mici și se dau la cuptorul încins în prealabil, la foc potrivit. Se lasă cam 3/4 oră.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ați putea să mai încercați și alte rețete de pâine de casă:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !