2014-04-21

SUPĂ DE VITĂ CU GĂLUȘTE.

Rețete culinare pe înțeles

Rețete de borșuri, ciorbe, supe

supa-cu-galuste
Supă cu găluște
1/2 kg carne de vită sau un os de vită cu sită, 1 țelină, 1 rădăcină de pătrunjel, 2 morcovi, 1 ardei gras, 2-3 cartofi,  1 ceapă, 1 legătură de pătrunjel verde, ulei, sare.

Pentru găluște: 2 ouă, griș, sare
Supa
  • Se pune carnea de vită (sau osul) la fiert, în 4 l de apă rece. Când începe să fiarbă, se adună și se îndepărtează cu grijă spuma de la suprafață. 
  • În timp ce fierbe carnea, se curăță ceapa de foile exterioare și se lasă întreagă, crestând-o doar puțin la un capăt. Se spală ardeiul, se curăță de cotor și de semințe. 
  • Se spală bine și se curăță de coajă țelina, rădăcina de pătrunjel, morcovii  și cartofii. Se spală și se taie în lung, în jumătăți. 
  • După ce carnea a fiert timp de 1 oră, se adaugă uleiul și zarzavaturile, mai puțin cartofii. Aceștia se introduc după 10 minute și totul se mai lasă la fiert timp de 20-30 de minute. Înainte de a începe ultimul sfert de oră se adaugă 1 linguriță de sare.
  • Când se încheie timpul de fiert, se scot carnea și toate zarzavaturile cu spumiera. Cu puțin sos de roșii sau sos de muștar, ori cu ulei, sare și suc de lămâie, ele pot deveni un gustos felul doi sau felul principal pentru cină.
  • Se lasă supa să fiarbă pe foc mic, parțial acoperită, și se prepară găluștele.
Găluștele
  • Se desfac cu grijă cele două ouă, separând albușurile de gălbenușuri. Fiecare se pun într-un bol sau într-o farfurie adâncă.
  • Se bat albușurile bine, să iasă o spumă tare ca pentru bezele. Se bat apoi și gălbenușurile cu un praf de sare, ca pentru omletă. Se adaugă apoi albușurile bătute peste gălbenușuri și se amestecă ușor. 
  • Se adaugă grișul, în șuvoi subțire, amestecând tot timpul. Compoziția trebuie să fie nici tare nici moale, mai tare decât aluatul de clătite, mai moale decât aluatul de pandișpan. Trebuie să se poată lua cu latul unei linguri de supă și să rămână întreg când se pune în oală. Înainte de a pune prima gălușcă, se introduce lingura goală în oala cu supă, ca să nu se lipească aluatul de ea, și apoi se ia aluat cu latul lingurii, se introduce în supă și se lasă puțin, ca să se desprindă singură gălușca.
  • Găluștele se fierb cam 10-15 minute, cu oala semi-acoperită, apoi se toarnă o cană cu apă rece pe toată suprafața și se mai fierbe 10 minute. În acest timp se curăță și se toacă mărunt frunzele de pătrunjel verde.
  • La sfârșit, se presară pătrunjelul, se acoperă complet și se ia oala de pe foc.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ai putea să mai încerci:

2 comentarii:

  1. Stii ce m-a invatat o doamna acum cativa ani? Sa pun cateva picaturi de ulei in compozitia pentru galuste. Ies foarte pufoase si nu mai exista riscul de a le gasi prea tari, cum mi se intampla mie uneori... :))
    Acum mai am niste ciorbita de porc, dar de cum se termina cred ca fac o supa... Mi-ai facut pofta. :)

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !