2014-04-01

TORT DE MERE ÎNTREGI

Rețete culinare pe înțeles.

Rețete de prăjituri. Deserturi.

o-feliuta-de-tort-de-mere

♦ 7 mere potrivite  ♦ 1/2 pahar stafide  ♦ 20 nuci  ♦ 1 cană mare (pentru supa) cu făină  ♦ 1 cană mare cu zahăr  ♦ 6 ouă  ♦ 9 linguri ulei  ♦ 1 linguriţă cu unt  ♦ 2 plicuri cu zahar vanilinat  ♦ 1/2 pahar coniac  ♦ zahăr pudră  ♦ scorţişoară pudră
  • Se pregăteşte o forma sau o cratiţă cam de 3 kg, cu diametrul potrivit cu platoul pe care se va servi torta la masă.
  • Se pun stafidele la înmuiat în coniac (sau vișinată) amestecat cu apă clocotită, se mărunţesc nucile cu maşina de tocat nuci sau se pisează (caz în care e bine să fie uşor prăjite într-o tigăiţă uscată).
  • Se spală bine merele şi li se scot cotoarele. Se unge forma sau cratiţa cu untul, se presară puţin zahăr, se aşează merele, se umplu pe jumătate cu stafide, apoi până sus cu nucă şi  se presară puţin zahăr. Zeama de la stafide se păstrează pentru însiropat torta.
    tort-de-mere-merele-pregatite-pentru-copt
    Merele pregătite pentru copt
  • Se dau merele la cuptorul bine încins în prealabil.
  • In timp ce merele se coc, se prepară aluatul. Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Gălbenuşurile se freacă cu uleiul, picurat puţin câte puţin, exact ca la maioneză.
  • Separat, în bolul pentru aluat, se bat albuşurile tare, ca pentru bezea. Se adaugă apoi zahărul, puţin câte puţin, apoi zahărul vanilinat şi un praf de sare. Se adaugă gălbenuşurile frecate cu ulei şi se amestecă uşor, apoi se încorporează făina. Aluatul trebuie sa fie moale, aproape curgător (ceva mai gros ca acela de clătite).
  • Se scoate vasul cu mere din cuptor şi se toarnă în el aluatul. Se dă la cuptor, la foc potrivit şi se ţine cam 30-40 de minute.
tort-de-mere-aluatul-turnat-peste-merele-coapte
Aluatul turnat peste merele coapte
  • Într-un ibric se pune la fiert cam o jumătate de cană de apă, pentru sirop. Când clocotește, se ia de pe foc, se adaugă zeama de la înmuiatul stafidelor și două linguri de coniac( sau vișinată).
  • După ce s-a copt, se toarnă jumătate din sirop peste tort, se desprinde uşor cu un cuţit de pe pereţii vasului şi se răstornă cu atenţie pe platou (ideal este un platou cu capac, special pentru torturi). Se stropeşte cu restul de zeamă, se presară puţină pudră de scorţişoară, apoi zahărul pudră și nuca măcinată (sau nucă de cocos rasă). Se pune capacul şi se lasă să se răcească, apoi se pune în frigider.
tort-de-mere-rasturnat-in-platou
Tortul de mere răsturnat în platou
tort-de-mere-acoperit-cu-zahar-pudra-si nuca-macinata
Tort de mere acoperit cu zahăr pudră și nucă măcinată

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ați putea să mai încercați și alte rețete de prăjituri (deserturi):

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !