2014-05-12

Sosuri picante (4)

Rețete culinare pe înțeles

Rețete de sosuri


sos-verde
Sos verde

Sos verde

Frunze de spanac, pătrunjel, creson și tarhon, în părți egale, se opăresc, se dau prin blender. După ce compoziția s-a răcit,  se dă prin blender, apoi se amestecă cu maioneză tare.
Sosul verde se servește la pește rasol, legume fierte, raci.

Mujdei de usturoi

1 căpățână de usturoi, sucul de la 1 lămâie mică, ulei, sare, 1/2 cană cu apă minerală

Cățeii de usturoi curățați se zdrobesc cu instrumentul special, într-un bol sau o cană mare, largă, pentru supă. Se adaugă ulei, picătură cu picătură, ca la maioneză. Se observă că particulele de usturoi se unesc și se formează o cremă albă, legată. Se adaugă puțin câte puțin, sare, suc de lămâie și din nou ulei, frecând cu o lingură de lemn până când se solidifică, la fel ca o maioneză. la sfârșit se adaugă, câte puțin și amestecând mereu, apa minerală. 

Sos de usturoi

10 căței de usturoi, 2 linguri de pastă de tomate, sare, cimbru, piper.
Se curăță usturoiul și se zdrobește ca pentru mujdei. Pasta de tomate se diluează într-o cană cu apă rece, în care se adaugă usturoiul, sarea, piperul și cimbrul. Se fierbe cam 5 minute după ce a dat în clocot. Se răcește bine.
Sosul de usturoi se servește la pește fript, ciuperci fripte, carne friptă.

Sos englezesc

2-3 morcovi, 1 ceapă mică, 2 ardei grași roșii, o țelină mică, 2-3 roșii.
Se curăță legumele și zarzavaturile, se taie bucățele și se fierb înăbușit, în apă cu sare, cam 30 de minute după ce apa a dat în clocot. Se scot apoi din apa în care au fiert și se dau prin blender (ori se pasează prin sită), rezultând un pireu. Se subțiază cu apa în care au fiert până capătă consistență de sos. Se adaugă sare, zahăr și piper, după gust.
Sosul englezesc se servește la friptură, rasoluri, salată Windsor.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Sursa foto

Ai putea să mai încerci și alte rețete de sosuri:
Sosuri picante - 1 - Bechamel, Mornay, Remoulade, Meuniere, Vinaigrette
Sosuri picante - 2 - tartar, Robert, auriu
Sosuri picante - 3 - de nuci, cu hrean, de roșii, de vin cu smântână

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !