2014-06-23

Cartofi copți - evantai

Rețete culinare pe înțeles

Mâncăruri fără carne


cartofi-copti-evantai
Cartofi copți - evantai
Pentru o persoană se prepară doi cartofi. Cantitățile pentru 3 persoane: 6 cartofi potriviți, de preferință lunguieți, 1/4 pachet de unt, 2 linguri cu ulei, sare, piper; 1 pahar mic cu smântână, o ceapă verde.
 • Cartofii se spală foarte bine, cu apă caldă și se freacă cu partea tare a buretelui de bucătărie, apoi se șterg bine cu un șervet. Deci NU se curăță de coajă.
 • Se așează un cartof în lingura mare, de servit mâncarea, și se taie felii subțiri cu un cuțit foarte bine ascuțit, așezat perpendicular pe cartof, nu oblic. Marginile lingurii vor opri cuțitul și partea de jos va rămâne întreagă, obținând aspectul de evantai.
 • Se aprinde cuptorul și se dă tare, ca să se încingă bine. După ce s-au tăiat toți cartofii, se desface ușor ”evantaiul” și se presară sare și piper. Se așează apoi în tava sau cratița în care vor fi dați la cuptor, cu partea întreagă jos. 
 • Se topește untul, se amestecă cu uleiul și se toarnă câte o lingură deasupra fiecărui cartof. 
 • Se dau la cuptor, cam pentru o oră.
 • Se servesc cu smântâna amestecată cu ceapa verde tocată (numai partea verde), sare și piper. Pot reprezenta și o garnitură excelentă la friptură, după cum pot fi mâncați ca atare, fără carne alături. Un pahar de vin alb alături e bun în oricare dintre cazuri !

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ai putea să mai încerci:

2 comentarii:

 1. imi plac la nebunie...cu mult usturoi :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Da, e o idee, așa, cu un mujdei gros ca o maioneză, nu ?! ☺

  RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !