2014-06-03

PETRECERE DIN TIMPURI DE DEMULT de Nicolae Filimon

Bucătărie literară 
nicolae-filimon
Nicolae Filimon descrie petrecerea lui Dinu Paturica
Incercand sa-si intreaca stapanii in bogatie, ciocoii reuseau, cu banii furati de la aceia, sa traiasca mai bine decat ei. Fireste, manierele nu se puteau cumpara cu bani, asa ca le cam dadeau de gol originea si educatia precara. Va suna cunoscut ?!
In romanul "Ciocoii vechi si noi", Nicoale Filimon descrie o petrecere de ciocoi, pusa la cale de Dinu Paturica dupa ce alta petrecere, a stapanului sau, se terminase si acesta plecase de acasa, la ibovnica.


Masa de mancare era asezata intre doua paturi si impregiurata cu scaunele pe care erau sa seaza onorabilii oaspeti ai lui Paturica. Pe masa erau randuite farfurii cu mezelicuri de tot felul: marinata de stacoji ,farfurioare mai mici cu icre proaspete de morun, licurini jupuiti, sardele muiate in untdelemn de Mitilene, masline dulci de Tessalia, gramadite in forma piramidala, icre tari de chefal, smochine de Santorini, halva de Adrianopole; nimic din delicatetile gastronomice ale Orientului nu lipsea de pe masa ciocoiului, mai impodobita chiar decat a stapanului sau. Toate aceste mezelicuri erau asezate dupa o regula militara, avand la fiecare distanta de doua palme cate o carafa de vin galben de Dragasani, cu pelin rosu din viile manastirii Bistrita si cu vinuri orientale de diferite colori si gusturi, fara a lipsi papornitele cu anason de Chio si cu mastica de Corint. In fine, Paturica daduse dispozitiuni ca oaspetii sai sa nu cerce cea mai mica lipsa intru indeplinirea gustului lor rafinat. 
...Paturica se puse la masa cu prietenii sai. Patru tiganasi, curat imbracati, aduceau bucate la masa si doua tigance tinere si frumusele erau insarcinate a turna prin pahare nectarul care, de la caderea zeilor din Olimp incoace, a luat prozaicul nume de vin si rachiu. Oaspetii, sorbind rachiul, cazura pe farfuriile cu mezelicuri precum cad lacustele peste holdele plugarilor. 
Dinu Paturica observa aceasta si, cu oarecare nerabdare in calitate de ospatator, striga cu un glas ascutit si obraznic:
- Aduceti ciorba, bre !
- Numaidecat, coconasule ! raspunsera tiganasii, plecand toti deodata ca sa arate mai mult zel. Dupa cateva minute ei pusera pe masa un castron colosal, plin cu ciorba de stiuca fiarta in zeama de varza cu hrean; pe urma adusera doua farfurii lunguiete cu mihalti si pastravi rasol,  muiati in otet si untdelemn; adusera mai multe vase de cositor pline cu iahnii, cu plachii, cu crapi impluti cu stafide si coconare si alte felurite mancari care se ziceau in vechime "bucate cu cheltuiala". 
Vinul asemenea curgea fara incetare din pahare si aluneca pe gatul ciocoilor cari, la fiecare desertare de pahar, strigau:
- Sa traiasca nenea Paturica !
~~~~~~~~
Sursa foto

Ai putea să mai citești și:

9 comentarii:

 1. Nenea Paturica asta, tare îmi mai aminteste de un alt "ciocoi" din vremurile noastre, tot un Dinu..... :))
  Imbratisari, Zina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Numai unul ?! Nu mai ai loc de atâția ”Păturici”, dragă Minnie ! :(

   Numai bine !

   Ștergere
 2. Răspunsuri
  1. Și mie ! Își merită renumele de părinte al romanului românesc.

   Ștergere
 3. Foarte interesanta "oglinda" a unei epoci de demult. Iar in literatura veche sunt atatea descrieri ale ospetelor de demult. Te intrebi cum puteau face fata la asemenea noian de delicatese. Pe de alta parte, ma gandeam ce gusturi "subtiri" aveau cei de atunci si cum isi procurau bunatati de departe, despre care cei de azi habar nu mai avem.
  Cat despre ciocoiul Paturica... asa cum ziceati mai sus, suntem inconjurati de multi "paturici" ai zilelor noastre, noii ciocoi, parveniti peste noapte si cu pretentii de oameni de soi. Daca traiau acum Filimon sau Caragiale... aveau ce sa scrie!
  O seara buna, doamna Zina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, cei bogați aveau posibilitatea să se hrănească cu delicatese. Nu și oamenii obișnuiți. Ca și azi.

   Seară bună, Alex !

   Ștergere
 4. M-a intrigat, printre altele, "papornita cu anason"; am cautat si am inteles ca este vorba de sticla / damigeana imbracata in papura ( in loc de nuiele...)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Exact ! Se folosește mai rar în acest sens, și eu m-am gândit întâi la un coș de nuiele, dar mai apoi am căutat în webdex și am găsit asta:
   ”PAPÓRNIȚĂ, papornițe, s.f. 1. (Reg.) Coș împletit din papură; p. gener. coș. 2. (Rar) Sticlă îmbrăcată în papură. – Papură + suf. -orniță.”

   Ștergere
  2. Și eu m-am gândit întâi la un coș de nuiele, apoi am găsit asta:

   ”PAPÓRNIȚĂ, papornițe, s.f. 1. (Reg.) Coș împletit din papură; p. gener. coș. 2. (Rar) Sticlă îmbrăcată în papură. – Papură + suf. -orniță.”

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !