2014-07-21

REȚETE DE SALATE (6)

Rețete culinare pe înțeles.

Rețete de salate.


salata-de-vinete
Salată de vinete
4 vinete bine coapte, 1 ceapă, 2 roșii, 100 ml ulei, sare, 1 lingură de suc de lămâie, 3 linguri cu lapte
  • Vinetele se spală și se șterg, apoi se pun la copt. Eu le coc pe grătarul electric din curte, dat la putere maximă. Nu le fac pe foc, fiindcă mirosul de afumat, ca și amestecul cu ou sau cu maioneză ori cu smântână nu sunt suportate ușor de stomac și de ficat. După ce vinetele s-au copt, se pun într-un vas, se presară cu puțină sare și se acoperă. 
  • Când s-au răcit, se curăță vinetele de coajă, culegând cu grijă fiecare fragment negru care rămâne după îndepărtarea cojii. Miezul vinetelor se pune la scurs într-o strecurătoare și se acoperă. Se lasă la scurs cel puțin 1 oră.
  • Se curăță ceapa și se dă prin răzătoarea mică, se pregătesc la îndemână uleiul, sucul de lămâie, laptele și sarea. 
  • Se pun vinetele într-un bol și se procedează exact ca la prepararea maionezei: se mixează sau, în lipsa mixerului, se freacă repede și într-un singur sens cu o lingură de lemn, adăugând uleiul puțin câte puțin, apoi sarea, sucul de lămâie, laptele. Dacă e prea moale se mai adaugă câte puțin ulei, cu grijă să nu o ”înecăm”.
  • Se taie roșiile după fantezia fiecăruia și se ornează salata, apoi se dă la rece.
*

salata-de-ardei-copti
Salată de ardei copți
10 ardei grași sau Capia, ulei, oțet, sare, piper, 1 linguriță de zahăr, pătrunjel verde
  • Ardeii se spală și se șterg, apoi se pun la copt, la foc iute, cum am procedat mai sus cu vinetele. Când s-au copt, se pun într-un vas, se sărează, se acoperă. Ardeii vor ”transpira” și coaja se va curăța cu ușurință. 
  • Într-un mic bol se amestecă ulei și oțet în părți egale (cam 4-5 linguri de fiecare), adăugând apoi un praf de sare și zahărul. Se amestecă bine pentru a se dizolva și a obține un amestec relativ omogen. 
  • Ardeii curățați se așează în castron, se acoperă cu sosul și se presară deasupra pătrunjelul tocat ori se ornează după dorință. Se dau la rece.
*

salata-de-varza-cruda
Salată simplă de varză crudă
1/2 varză mică albă, 1/2 varză mică roșie, 1/2 pahar cu ulei, 1/2 pahar cu oțet, sare, piper
  • Se toacă varza fideluță, apoi se frământă bine cu sare și se lasă vreo jumătate de oră. Se amestecă uleiul cu oțetul și cu piperul măcinat, se amestecă și se toarnă peste salată și se amestecă bine, mai adăugând unul sau altul dintre ingrediente, după gust. 
  • Se dă la rece cel puțin o oră înainte de a se da la masă.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ai putea să mai încerci și alte rețete de salate:

4 comentarii:

  1. Grozav de bune toate salatele!
    Preferata mea ramane salata de ardei copti....... nu ma satr nicio data! :))
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Și nouă ne place, dar mai ales de ardei Capia. :)

    Te sărut, Minnie !

    RăspundețiȘtergere
  3. Salatele sunt preferatele mele, nu ma satur niciodata :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici noi, dragă Coco ! Noroc că multitudinea de legume, zarzavaturi și fructe ne permite să facem fel de fel de schimbări la destul de multele rețete pe care le avem.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !