2014-08-12

MASĂ PRINCIARĂ PENTRU PROVINCIALI - Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Bucătărie literară
pe-masa-timbale
Pe masa - timbale
Ajuns la domeniul său din Sicilia, prințul Salina oferă o masă notabilităților din targul Donnafugata, în care se afla palatul Salina.


Printul era cu mult prea priceput ca sa ofere unor oaspeti sicilieni, intr-un targ din interior, o masa care sa inceapa cu un potage, si infrangea cu atat mai usor regula bucatariei alese, cu cat aceasta se potrivea cu propriile-i gusturi. Dar zvonurile despre un anume barbar obicei strain de a servi o supa ca prim fel ajunsesera cu prea multa staruinta la urechile personalitatilor din Donnafugata, pentru ca o umbra de teama sa nu le palpite inca in inima la inceputul acelor pranzuri solemne. De aceea, cand trei servitori in verde, aur si peruci pudrate intrara purtand fiecare cate o imensa tava de argint, din care se inalta turnul unei timbale de macaroane, numai patru din cei douazeci de convivi isi retinura bucuria surprizei: Printul si Printesa, fiindca stiau, Angelica, pentru a-si da aere, si Concetta, fiindca nu-i era foame. Toti ceilalti (si, cu parere de rau, si Tancredi) isi manifestara usurarea in diferite chipuri, pornind de la flautele extaticelor grohaituri ale notarului pana la tipatul ascutit al lui Francesco Paolo. Cu o rotire amenintatoare a privirii, stapanul casei reteza, de altfel, numaidecat aceste iesiri nepotrivite. 
Lasand buna-crestere deoparte, aspectul acelor monumentale budinci avea de ce starni fiori de admiratie. Aurul rumenit al cojii, parfumul de zahar si de scortisoara pe care-l raspandeau nu erau decat preludiul deliciilor ce se descopereau dinauntru, cand cutitul sfasia crusta: se inalta mai intai un abur incarcat de arome, apoi descopereai ficateii de pui, ouale tari, trufele, fileurile de jambon si de pui in masa untoasa si fierbinte a macaroanelor taiate scurt, carora sucul de carne le dadea o pretioasa culoare bruna. 
Masa incepu, cum se obisnuieste in provincie, intr-o atmosfera de reculegere. Preotul isi facu semnul crucii si se arunca in lupta cu capul in jos, fara a scoate un cuvant. Organistul savura suculenta mancarii cu ochii inchisi; el multumea Ziditorului ca dibacia lui in a fulgera iepuri si becate ii aducea cateodata asemenea desfatari si se gandea ca numai cu costul uneia din acele timbale el si cu Teresina ar fi trait o luna; Angelica, frumoasa Angelica, uita de tocanitele toscane, de parte din bunele-i maniere si porni sa infulece cu pofta celor 17 ani ai ei si cu vigoarea pe care i-o da furculita apucata de la jumatatea cozii. 
Din romanul "Ghepardul" de Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Sursa foto

Citește și:

4 comentarii:

 1. Foarte interesant ca "Preotul isi facu semnul crucii"........ nu erau catolici? Aia nu se inchina.........:))
  In rest ce sa zic..... mancarea era tare "apetisanta"! :))
  pupici Zina! *)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ba erau catolici. Cum să nu se închine catolicii ? Nu cred... Am văzut prin filme că se închină la începutul mesei, la culcare etc.

   Ștergere
 2. Răspunsuri
  1. Budincă ?! E un cuvânt preașters ! E regina budincilor din lumea întreagă. Urmează linkul de la ”timbale” din text, să vezi ce n-ai mai văzut ! ☺

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !