2014-09-01

CONSOMMÉ

Rețete culinare pe înțeles.

Rețete de supe.
consomme

Pentru 1 litru de supă limpede și concentrată (consommé): 500 g de rasol de vită, 1 morcov, 1 ceapa, 1/3 țelină medie, 1 roșie mică; pentru toată supa, un bouquet garni (adică o legătură formată din 5-6 tulpini cu frunze de pătrunjel verde, 1 foaie de dafin, 1 crenguță de cimbru), sare și 10 boabe de piper.
 • Această supă se pregătește pentru a fi consumată a doua zi. 
 • Se spală bine carnea și se lasă 15 minute în apă clocotită, dar nu pe foc. Se pune apoi la fiert, în apă rece, atâția litri de apă câte jumătăți de kg de carne fierbem +1 l apă (de ex: la 1,5 kg carne - 4 l de apă). Se fierbe cu oala acoperită, pe foc mic. 
 • Se spală și se curăță zarzavaturile. Când carnea începe să fiarbă, se adaugă morcovii și țelina, tăiați bucăți și ceapa întreagă. Se fierb încet, cu oala acoperită, timp de 1 oră. Se adaugă apoi roșiile decojite și tăiate bucăți și se mai fierbe 15 minute, apoi se adaugă sarea, piperul și le bouquet garni și se fierbe încă 15 minute.
  le-bouquet-garni

 • După ce se încheie fiertul, se scot carnea și celelalte componente mai mari cu spumiera, apoi se trece supa prin sită, eventual așternută cu un strat-două de tifon, pentru a reține componentele mărunte. 
 • Se lasă consommé-ul să se răcească, apoi se introduce oala descoperită în frigiderul dat mai tare. Scopul este să se solidifice grăsimea, pentru a putea fi îndepărtată a doua zi de la suprafața supei. 
 • A doua zi, după clarificarea supei, se încălzește, fără a se aduce la fierbere, și se servește în ceașcă, din care se bea direct, fără lingură, cu saleuri sau pateuri mici cu brânză, ori cu pâine făcută cu măsline și ceapă sau cu semințe, ușor prăjită.
 • Carnea și zarzavaturile pot fi asezonate cu sos de roșii sau sos de muștar, ori cu ulei, sare și suc de lămâie, și devin astfel un gustos felul doi sau felul principal pentru cină.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ați putea să mai încercați:

2 comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. Împotriva răcelii cică e mai bună supa de pui. Dar mă gândesc că ar trebui pui crescut în curte, cu boabe...

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !